Poëziepad van A tot Z

Poëziepad

POËZIE VAN A TOT Z

POËZIEPAD LANGS DE OUDE SPOORWEGBEDDING VAN AVELGEM TOT ZWEVEGEM

Van spoorwegbedding tot poëziepad

Ooit was spoorlijn 83 een vlotte spoorverbinding tussen Kortrijk en Amougies. De lijn was 21,9 km lang maar verloor in de loop der jaren haar oorspronkelijke functie. Een deel van de voormalige spoorwegbedding biedt nu een ideale fietsverbinding tussen Zwevegem en Kortrijk-centrum. Ze maakt op haar beurt deel uit van het Guldensporenpad, een veilige ‘fiets(snel)weg’ tussen de verschillende gemeenten in de Leievallei.

Het gedeelte tussen Avelgem en Zwevegem heeft een zeer divers landschappelijk karakter: dit pad is een veel gebruikte wandel- en fietsroute. Het is ingebed in een prachtig stukje natuur in het lichtglooiende landelijk gebied tussen beide gemeenten en wordt doorsneden door het kanaal Kortrijk-Bossuit.


Langs dit gedeelte realiseren Marnixring ‘De Vlaschaard’ uit Avelgem, en de gemeentes Avelgem en Zwevegem een poëziepad van station Avelgem tot station Zwevegem. Het project loopt over een periode van 5 jaar: van 2015 tot 2019. Jaarlijks worden 2 gedichten langs het pad geplaatst: het winnende gedicht van de poëziewedstrijd en een gelegenheidsgedicht van de jaarlijks aangestelde curator.

 

Momenteel staan reeds 8 gedichten langs het fiets- en wandelpad:

  • Fietsrustpunt Avelgem: ‘Zomermiddag’ Harry M.P. van de Vijfeijke, winnaar 2015
  • Schoolstraat/Outrijvestraat Heestert: ‘Er is niets bijzonders aan deze plek’ Lut de Block, curator 2015
  • Zwarte Brug Moen: ‘Wandelgids’ Liesbeth Ulijn, winnaar 2016
  • Moen-Heestert Statie: ‘Spoorloos’ Joris Denoo, curator 2016
  • Rijtbrug Avelgem: ‘Pad’ Philip Hoorne, curator 2017
  • Ijzerwegbrug Avelgem: ‘Ijzerweg’ Tom Smits, winnaar 2017
  • Pannenbakkersstraat Moen-Knokke: ‘Ik vlieg met jouw schaduw’ Karlijn Sileghem, curator 2018
  • Langestraat Moen: ‘Hazengrauw’ Cora de Vos, winnaar 2018

 

In 2019 wordt het Poëziepad van A tot Z vervolledigd met een gedicht aan het station van Avelgem door curator Barbara Delft en een gedicht aan het station van Zwevegem door de winnaar van de wedstrijd.