Een nieuw bibliotheeksysteem: Wise

De bibliotheek van Avelgem is overgestapt op een nieuw bibliotheeksysteem: Wise. Voor jou als lener verandert er haast niets. Het is de software achter de schermen die verandert. Hou bij de opstart rekening met een eventuele wachttijd aan de infobalie. De bibliotheekmedewerkers moeten het nieuwe systeem nog in de vingers krijgen.

Wat wijzigt er voor jou?

Het registreren van verlengingen wijzigt.

Je kan de uitleenperiode éénmaal verlengen en dit voor een periode van 4 weken, (2 weken voor dvd’s en speciale collecties). Het systeem telt 28 dagen (14 dagen voor dvd’s en speciale collecties) bij op het moment dat je verlengt. Verleng de uitleenperiode van je materialen dus niet te snel.

voorbeeld:

Je leent tien boeken uit op 2 mei met vervaldatum 30 mei.
* Je verlengt de uitleenperiode op 4 mei, dan krijg je 28 dagen bij vanaf 4 mei, dus moet je inleveren op 1 juni. Je krijgt dus maar 1 dag extra en je kan voor deze tien boeken geen verlenging meer registreren.
* Je verlengt de uitleenperiode op 29 mei, dan krijg je 28 dagen bij vanaf 29 mei, dus moet je inleveren op 26 juni. Je krijgt dus bijna 4 weken extra.
Registreer de verlenging dus niet te snel.

Verlenging van de uitleentermijn is mogelijk op voorwaarde dat de materialen niet door een andere gebruiker gereserveerd zijn.

Weetje

Vanaf april kan je met jouw lidmaatschap terecht in volgende bibliotheken van Zuid-West-Vlaanderen: Anzegem, Avelgem, Deerlijk, Harelbeke, Kortrijk, Kuurne, Lendelede, Menen, Waregem, Wervik, Wevelgem en Zwevegem. Leners met een actief abonnement in Avelgem kunnen zich dus inschrijven in de andere bibliotheken zonder daar opnieuw lidgeld te moeten betalen. Leners met een actief abonnement in een van de vermelde bibliotheken kunnen zich inschrijven in Avelgem zonder hier opnieuw lidgeld te moeten betalen.

In elke bibliotheek moet je je abonnement wel laten activeren aan de infobalie. Het lidgeld bedraagt  5 euro. Het lidmaatschap voor jongeren (< 18 jaar) is gratis.

Vooruitzichten

Nieuwe digitale bibliotheekdiensten kunnen makkelijk ingeplugd worden op het centrale systeem.

Een voorbeeld van zo’n digitale dienst is “Mijn Leestipper”. Via deze dienst ontvang je leestips op maat, geselecteerd op basis van je leenhistoriek, je leesvoorkeuren en de inhoud van een boek.

Ook Bieblo is nieuw. Het is een intuïtief spel dat kinderen tussen 6 en 11 de weg naar die boeken wijst die aansluiten bij hun interesses en leeftijd.