Digitale diensten van de bib

Ook in tijden van coronamaatregelen kan je terecht bij de bibliotheek. Met je Mijn Bibliotheek-profiel blader je digitaal door de krant.

Je krijgt hieronder ook speciaal door de bibliotheek geselecteerde tips om online te lezen, luisteren en kijken via verschillende digitale kanalen.

UiTin Huis

Cultuur in uw kot

Een overzicht van digitaal cultuuraanbod vind je vanaf nu op UiTinHuis.be.

Gopress - Digitale kranten en tijdschriften

Gopress-collage.png

Een schoolopdracht rond de actualiteit voorbereiden of maken vanop afstand? Dat kan nu gratis via de bib met het handige Gopress Archief!  Krijg snel en gratis toegang tot verschillende digitale publicaties, zoals De Standaard, Het Nieuwsblad, Knack, Humo, Wablieft, Metro en zelfs Franstalige kranten op avelgem.bibliotheek.be/krantenarchief met je Mijn Bibliotheek-profiel.

Doorzoek het krantenarchief

Bekijk online podiumvoorstellingen

 

digitale_bib_podiumaanhuis_245x137.jpg

Podium Aan Huis is een tijdelijk platform met een bundeling van podiumvoorstellingen uit Vlaanderen en Brussel. Dankzij dit platform geniet u van meer dan 40 straffe podiumvoorstellingen vanuit uw huiskamer.

De doorwinterde cultuurliefhebber vindt er zijn gading. Maar ook heel wat ouders en leerkrachten zijn op zoek naar een educatieve manier om kinderen bezig te houden nu de scholen gesloten zijn.

Podium Aan Huis biedt onder andere familievoorstellingen van hetpaleis & Abattoir Fermé, FroeFroe, BRONKS, De Maan, Kapitein Winokio en 4Hoog.

Het platform blijft online zolang de coronamaatregelen van kracht zijn.

Cultuur rechtstreeks in uw huiskamer

digitale_bib_cultuurwebsites_245x122_0.png

Mensen ervaren cultuur nog steeds het liefst op een fysieke plek, maar met de coronacrisis staan cultuurhuizen en artiesten tijdelijk voor een uitdaging.

Cultuurconnect grijpt dit moment graag aan om de digitale aanwezigheid van de cultuursector te ondersteunen. Literatuur, muziek, theater, film en musea alsof u er zelf bij bent.

Bekijk de lijst van Cultuurconnect

Voorleesfilmpjes voor kinderen van 2 tot 4 jaar

Wepboek bevat 20 leuke voorleesfilmpjes voor kinderen van 2 tot 4 jaar. Bij elk boek staat de leeftijd duidelijk aangegeven. De boeken zijn geanimeerd en worden ondersteund door vrolijke muziek. Na elk filmpje worden er leuke vragen gesteld door de voorlezer, waardoor het verhaal nog een keertje doorgenomen en toegelicht wordt.

 

Liedjes van Kapitein Winokio

 

Radio Winokio is de streaming-app van Kapitein Winokio: je luistert (en zingt en danst) ermee naar al zijn liedjes. Af en toe geeft de kapitein er ook live een miniconcertje of leest hij een verhaal voor - vanuit je zetel zit je altijd op de eerste rij.

 

Je mag de app een maand gratis proberen.

Boekenfilmpjes van SchoolTV (0-6 jaar)

Bekijk ook digitale prentenboeken op Schooltv Beeldbank.

SCHOOLTV.NL : Leuk en leerzaam TV kijken (basis- tot middelbaar onderwijs)

Nu de scholen gesloten zijn kan iedereen toch de educatieve video’s, die normaal in de les worden gekeken, thuis bekijken. Korte clips en hele afleveringen allemaal te zien op Schooltv.nl.

Digitale (prenten)boeken van Boekenpakket (2-10 jaar)

In Boekenpakket vind je meer dan 175 digitale (prenten)boeken voor kinderen. Nu tijdelijk gratis beschikbaar zonder een account aan te maken.

Verhaaltjes van Kabouter Korsakov (Het Geluidshuis)

In het land van Kabouter Korsakov wonen de kabouters in een boom en leven er pratende dieren in het bos... 

Paul van Loon leest voor uit het boek "Allemaal onzin"

"Hallo meisjes en jongens, we gaan beginnen! Hier is het eerste voorleesverhaal uit het boek Allemaal Onzin. Ik ga nu elke dag een verhaal voor jullie voorlezen en ik hoop dat jullie het leuk vinden. Vergeet ook niet zelf te blijven lezen. En hou je veilig."

De nachtegaal (heerlijk hoorspel van Het Geluidshuis)

De keizer van China is dol op het gezang van de nachtegaal. Als de hofmeester hem laat ontsnappen, wordt de keizer ziek. 

Verhalen van de Luisterbieb (gratis luisterboeken)

Wist je dat de Online Bibliotheek/Luisterbieb Nederland tijdelijk een aantal luisterboeken gratis aanbiedt? Je hoeft dus geen lid te zijn van de Online Bibliotheek. Er is aanbod voor kinderen van alle leeftijden (en ook voor grote mensen).. 

Neem snel een kijkje op hun website. Titels met een (g) achter zijn gratis en kan bijgevolg iedereen beluisteren.

Veel luisterplezier en bedankt Online Bibliotheek!

De avonturen van Nachtwacht

Wil je je kinderen weglokken van het tv-scherm? Ketnet heeft er iets op gevonden, met een reeks luisterverhalen rond de serie Nachtwacht. Je kan de verhalen beluisteren via Spotify, iTunes, Google Podcasts en (in een geanimeerde versie) via de Ketnet-app.

Ad Inferos!

Digisaurus thuisschool

Digisaurus is een mediabedrijf dat zich voornamelijk bezighoudt met media-opvoeding. Omdat momenteel alle lessen opgeschort zijn, zet Digisaurus elke dag leuke thuisopdrachten voor je klaar op haar Facebookpagina (>Berichten). Ze noemden dit project #thuisschool.

Ontdek wat ze voor de kids de in aanbieding hebben!

Theatervoorstellingen van FroeFroe

Een video heeft niet dezelfde magie als een live theatervoorstelling, maar het zijn speciale tijden. Je kan alle recente voorstellingen van theater FroeFroe (Vimeo met wachtwoord froefroe) en een hele hoop oude voorstellingen (YouTubeintegraal bekijken.

Documentaires op kindermaat met Ket & Doc (9-12 jaar)

Wist je dat Ketnet vijf Vlaamse kinderdocumentaires maakte? De korte docu's, gericht op kinderen tussen 9 en 12 jaar, brengen waargebeurde verhalen en tonen de wereld telkens door de ogen van een kind.

Lees de Wablieft krant gratis online: makkelijk lezen voor jongeren en volwassenen

Met de krant Wablieft ontdek je het nieuws in duidelijke taal zowel online als op papier. Geen moeilijke woorden, vaktaal of beeldspraak, maar artikels die iedereen kan begrijpen. Wablieft is tijdelijk gratis. Je krijgt er gratis 2 digitale boeken bovenop.

Apps die lezen nóg leuker maken (Stichting Lezen)

Of je nu graag een papieren of een digitaal boek leest, volgende apps rond lezen, boeken en auteurs maken lezen nóg leuker. Stichting Iedereen Leest deed een greep uit het brede gamma.

Luistergedichten via Whatsapp (door Koen Snyers)

Meld je aan op WhatApp voor Zeghetmettekst-audio en ontvang luistergedichten van Koen Snyers, via die weg verder te verspreiden naar anderen, bv. naar wie momenteel wat minder dichtbij is. Zo verspreiden we woorden om te verstillen en tegen de eenzaamheid. Zolang de Coronacrisis duurt, is het gratis (geheel vrijblijvend: een vrije bijdrage is toegestaan).

Stuur een WhatsApp-bericht naar +32 497 99 87 35 en vermeld waarvoor je wil aanmelden: voor de gratis luistergedichten of het jaarabonnement van Zeghetmettekst-audio (betalend). Alle info is te lezen op deze website.

Lees-, kijk- en luistertips van de bibliotheek

Onderstaand cultuuraanbod kan je digitaal en meestal gratis gebruiken.