Boek
Nederlands
Zijn obsessie met zijn vroeger verdwenen broertje brengt een jonge psychiater in gevaarlijke situaties als hij wordt geconfronteerd met raadselachtige gebeurtenissen.
Titel
IJzige stilte
Auteur
Wulf Dorn
Vertaler
David Orthel
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Kalte Stille
Editie
1
Uitgever
Houten: Van Holkema & Warendorf, 2011
381 p.
ISBN
9789047517481 (paperback)

Besprekingen

Psychiater Jan Forstner is gespecialiseerd in de behandeling van zedendelinquenten. Nadat hij een patiënt gemolesteerd heeft, komt hij echter nergens meer aan de bak. Hij gaat daarom gretig in op een werkaanbieding in de Boskliniek in zijn vroegere woonplaats Fahlenberg. De voorwaarde is wel dat hij zich eerst laat behandelen door dokter Rauh, een specialiteit in hypnotherapie.
Forstner aanvaardt, en op die manier probeert hij ook meer te weten te komen over de verdwijning van zijn broertje Sven. Er werd van het kind niets meer teruggevonden dan zijn ondergoed op een parkeerplaats naast de snelweg. Noch de dader noch Svens stoffelijke resten werden ooit gevonden. Toch boezemt het Frostner angst in om ‘af te dalen in de krochten van het verleden en de oude geesten los te laten uit de kerkers waarin hij ze met zoveel moeite had opgesloten.’ Het verleden loslaten is makkelijker gezegd dan gedaan, vooral wanneer dat verleden je met zoveel onbeantwoorde vragen heeft opgezadeld. Toch h…Lees verder
Voor een jonge psychiater werd de verdwijning van zijn broertje een obsessie, die hij jaren later na bizarre en spannende gebeurtenissen kan loslaten. De chronologie van de plotontwikkeling is doorweven met flashbacks, dromen en hypnotische herbelevingen. De verhaallijn blijft desondanks helder. Het vertelperspectief ligt via een alwetende verteller bij de protagonist. Bizarre scènewisselingen houden de psychologische spanning vast tot een laatste onverwachte wending. Er is enig geweld. Voornamelijk gesitueerd in artsenkringen van een hedendaagse Duitse psychiatrische kliniek. Het winterse jaargetijde weerspiegelt de gemoedsgesteldheid van de complexe protagonist, die een 'round character' wordt. Ook de overige personages krijgen voldoende reliëf. Goede vertaling. De auteur werkt als taaltherapeut met psychiatrische patiënten. Zijn debuut 'Trigger'* werd goed ontvangen. Normale druk.