Boek
Nederlands

Het vuur uit de hemel

Een prehistorische sjamaan probeert zijn indiaanse volk door stammenoorlogen in de bergen en prairies van Amerika te loodsen.
Titel
Het vuur uit de hemel
Auteur
William Sarabande
Taal
Nederlands
Oorspr. titel
Thunder in the sky
Uitgever
Utrecht: Het Spectrum, 1997
526 p.
ISBN
90-274-4468-4

Besprekingen

Oud is iets dat langer geleden is, het is niet primitiever. Dit om evolutiebioloog Stephen Jay Gould uit de losse pols te citeren. Een van Jean Auels uitgangspunten voor de exemplarische prehistorische fantasyreeks 'De aardkinderen' was dat de mens van 25.000 jaar geleden en de mens van vandaag dezelfde gevoelens kennen: machtswellust, jaloersheid, overlevingsdrang, moe-derliefde, verliefdheid... Maar de prehistorie is in de laatste delen van haar cyclus nog slechts grotendeels decor, een escapis-tische setting waarin een romantisch lied wordt gekweeld. Inleving in dat verre verleden en het creëren van een doorleefde leefwereld met overtuigende karakters, is een zere plek in het genre. Michael Gear en Kathleen O'Neal (o.m. 'De prehistorie van de nieuwe tijd') hebben de eerste Amerikanen vooral nodig om een erg Amerikaanse, hedendaagse les te lezen. Peter Schaap (Het lied van de steen, Het teken van het steppepaard) legt ook graag een en ander met een moderne pedagogische…Lees verder
In dit zesde deel van de serie spelen drie verschillende stammen een rol. De eerste probeert nog steeds vast te houden aan de gewoonten van hun voorouders en volgt de witte mammoet, de tweede is een stuk gewelddadiger en volgt de mammoet als voedsel. De derde stam bestaat uit de overlevenden van een groep die met bloeddorstige rituelen denkt te kunnen overleven. Belangrijke rollen zijn weggelegd voor een sjamaan die twijfelt aan zijn eigen kracht en voor een stamleider die alleen uit is op persoonlijk gewin. Zonder enige voorkennis van de vorige delen van de serie is het verhaal vooral in het begin moeilijk te volgen. Als de namen eenmaal vertrouwd zijn, is het een spannend verhaal waarin overleven in de prehistorie en de machtsstrijd tussen de stammen centraal staan. Paperback, kleine druk.

Over William Sarabande

William Sarabande is het pseudoniem van de Amerikaanse schrijfster Joan Lesley Hamilton Cline. Cline koos een andere naam omdat haar uitgever dacht dat een mannennaam beter zou verkopen. Ze werd in Hollywood geboren. Op zeventienjarige leeftijd publiceerde ze haar eerste verhaal. Ze heeft onderzoeken bijgewoond over het Pleistoceen en Holoceen. In 1990 werd ze samen met Jean Auel uitgeroepen tot populairste schrijfster van historische fictie. Cline woont met haar man in Fawnskin, Californië.

Sarabande is de schrijfster van de serie Kinderen van de Dageraad. De boeken gaan meestal over mensen die in prehistorie leven en op reis zijn naar het oosten en nieuwe gebieden ontdekken.

Bibliografie

  • Wolven van de dageraad (1986)
  • Over een zee van ijs (1987)
  • Gang der stormen (1988)
  • Land der verlorenen (1989)
  • Rijk der schaduwen (1990)
  • Het volk van de witte mammoet (1991)
  • Het …Lees verder op Wikipedia