Boek
Nederlands

In het licht van de rijzende zon

In het licht van de rijzende zon

In de reeks:
Een kleine clan probeert na een voorspellende droom terug te keren naar een vijandige stam die hen eerder verjaagd heeft.
Titel
In het licht van de rijzende zon
Auteur
William Sarabande
Taal
Nederlands
Oorspr. titel
Face of the rising sun
Uitgever
Utrecht: Het Spectrum, 1998
496 p.
ISBN
90-274-5638-0

Besprekingen

Oud is iets dat langer geleden is, het is niet primitiever. Dit om evolutiebioloog Stephen Jay Gould uit de losse pols te citeren. Een van Jean Auels uitgangspunten voor de exemplarische prehistorische fantasyreeks 'De aardkinderen' was dat de mens van 25.000 jaar geleden en de mens van vandaag dezelfde gevoelens kennen: machtswellust, jaloersheid, overlevingsdrang, moe-derliefde, verliefdheid... Maar de prehistorie is in de laatste delen van haar cyclus nog slechts grotendeels decor, een escapis-tische setting waarin een romantisch lied wordt gekweeld. Inleving in dat verre verleden en het creëren van een doorleefde leefwereld met overtuigende karakters, is een zere plek in het genre. Michael Gear en Kathleen O'Neal (o.m. 'De prehistorie van de nieuwe tijd') hebben de eerste Amerikanen vooral nodig om een erg Amerikaanse, hedendaagse les te lezen. Peter Schaap (Het lied van de steen, Het teken van het steppepaard) legt ook graag een en ander met een moderne pedagogische…Lees verder
Een oudere krijger is samen met zijn vrouw en twee aangenomen dochters de strijdende stammen ontvlucht. Als een van zijn dochters vrouw wordt, neemt hij haar als tweede vrouw. Deze droomt echter van een jongere man en met een verzonnen, voorspellende droom dwingt zij de kleine stam terug te gaan naar de andere stammen. Na een grote vloedgolf komen ze in contact met Warakan, een jonge sjamaan die droomt van wraak op de stammen die zijn familie hebben vermoord en hem verdreven. Pas na ernstige conflicten komt de oude man tot het besef dat hun toekomst vooruit ligt en niet in het verleden, en Warakan ontdekt dat vrede meer kansen biedt voor de toekomst dan wraak. Dit negende deel van de serie Kinderen van de Dageraad laat de moeilijke keuze zien waarvoor mensen komen te staan als ze beslissingen moeten nemen over hun toekomst. In feite wordt de kring gesloten als Warakan een verbond aangaat met een vrouw die afkomstig is uit verschillende stammen waardoor er weer sprake is van eenheid. E…Lees verder

Over William Sarabande

William Sarabande is het pseudoniem van de Amerikaanse schrijfster Joan Lesley Hamilton Cline. Cline koos een andere naam omdat haar uitgever dacht dat een mannennaam beter zou verkopen. Ze werd in Hollywood geboren. Op zeventienjarige leeftijd publiceerde ze haar eerste verhaal. Ze heeft onderzoeken bijgewoond over het Pleistoceen en Holoceen. In 1990 werd ze samen met Jean Auel uitgeroepen tot populairste schrijfster van historische fictie. Cline woont met haar man in Fawnskin, Californië.

Sarabande is de schrijfster van de serie Kinderen van de Dageraad. De boeken gaan meestal over mensen die in prehistorie leven en op reis zijn naar het oosten en nieuwe gebieden ontdekken.

Bibliografie

  • Wolven van de dageraad (1986)
  • Over een zee van ijs (1987)
  • Gang der stormen (1988)
  • Land der verlorenen (1989)
  • Rijk der schaduwen (1990)
  • Het volk van de witte mammoet (1991)
  • Het …Lees verder op Wikipedia