Boek
Nederlands

Geest van de laatste maan

Op weg naar de verzamelplaats waar ze een nieuw bestaan hopen te vinden, krijgt een volk met vele problemen te maken.
Titel
Geest van de laatste maan
Auteur
William Sarabande
Taal
Nederlands
Oorspr. titel
Spirit moon
Uitgever
Utrecht: Het Spectrum, 2001
576 p. : ill.
ISBN
90-274-7331-5

Besprekingen

Vijfduizend jaar geleden, de ijstijd loopt op zijn einde. Volkeren van verschillende stammen hebben zich verzameld onder de leiding van Tôrnârssuk, voormalig rover en meedogenloos moordenaar. Ze vangen een gevaarlijke tocht aan om bij de Grote Rivier een nieuw leven te beginnen. Tôrnârssuk moet bewijzen dat hij een volwaardig leider is voor elkeen die hem volgt, zij moeten elk voor zich zien te herstellen van de -- lichamelijke en mentale -- wonden die ze in het verleden hebben opgelopen en ondanks de verschillen in cultuur in redelijke harmonie samenleven. Wat Tôrnârssuk niet weet, is dat hem bij de Grote Rivier een geduchte rivaal opwacht, Avataut, zijn vroegere kompaan, die zijn plaats als leider het koste wat het kost wil innemen.

Geest van de laatste maan is een lang verhaal van mensen in conflict in hun zoektocht naar een leefbaar bestaan, mensen op zoek naar zichzelf, de vernietigende krachten van machtshonger. De setting van het verhaal biedt weinig variati…Lees verder
Na een brute overval* waar zijn stam als overwinnaar uitkwam, gaat de stam van Tôrnârssuk op weg naar de grote rivieren waar op walvisen gejaagd zal worden. De stam wordt gehinderd door een onderlinge strijd tussen vrouwen die de plaats naast de hoofdman willen bezetten. Een jonge man blijkt visioenen te hebben maar voelt zich erg onzeker als de stam een beroep doet op hem om sjamaan te worden. Als de stam uiteindelijk bij de verzamelplaats komt, blijkt dat een concurrent de stam zo zwart heeft gemaakt dat ze moeten vluchten. Het verhaal is een voortdurende herhaling van onzekerheid van de sjamaan en verkeerde verwachtingen die een jong meisje heeft van haar vader en de leider van de groep. Er komen veel vreemde namen in het verhaal voor en dat maakt niet dat het gemakkelijk te lezen is; het had de helft korter gemogen. Het verhaal gaat over oude stammen die oude waarden willen behouden en andere stammen die op andere wegen verder willen. Voor diegenen die van de andere delen genoten …Lees verder

Over William Sarabande

William Sarabande is het pseudoniem van de Amerikaanse schrijfster Joan Lesley Hamilton Cline. Cline koos een andere naam omdat haar uitgever dacht dat een mannennaam beter zou verkopen. Ze werd in Hollywood geboren. Op zeventienjarige leeftijd publiceerde ze haar eerste verhaal. Ze heeft onderzoeken bijgewoond over het Pleistoceen en Holoceen. In 1990 werd ze samen met Jean Auel uitgeroepen tot populairste schrijfster van historische fictie. Cline woont met haar man in Fawnskin, Californië.

Sarabande is de schrijfster van de serie Kinderen van de Dageraad. De boeken gaan meestal over mensen die in prehistorie leven en op reis zijn naar het oosten en nieuwe gebieden ontdekken.

Bibliografie

  • Wolven van de dageraad (1986)
  • Over een zee van ijs (1987)
  • Gang der stormen (1988)
  • Land der verlorenen (1989)
  • Rijk der schaduwen (1990)
  • Het volk van de witte mammoet (1991)
  • Het …Lees verder op Wikipedia