Boek
Nederlands

De schaduw van de wakende ster

De schaduw van de wakende ster

In de reeks:
Avonturen van een 'ontheemde' indianenhoofdman, een geroofde vrouw en een opgroeiende jongen in het Canada van 12.000 jaar geleden.
Titel
De schaduw van de wakende ster
Auteur
William Sarabande
Taal
Nederlands
Oorspr. titel
The shadow of the watching star
Uitgever
Utrecht: Het Spectrum, 1996
478 p.
ISBN
90-274-4769-1

Besprekingen

Oud is iets dat langer geleden is, het is niet primitiever. Dit om evolutiebioloog Stephen Jay Gould uit de losse pols te citeren. Een van Jean Auels uitgangspunten voor de exemplarische prehistorische fantasyreeks 'De aardkinderen' was dat de mens van 25.000 jaar geleden en de mens van vandaag dezelfde gevoelens kennen: machtswellust, jaloersheid, overlevingsdrang, moe-derliefde, verliefdheid... Maar de prehistorie is in de laatste delen van haar cyclus nog slechts grotendeels decor, een escapis-tische setting waarin een romantisch lied wordt gekweeld. Inleving in dat verre verleden en het creëren van een doorleefde leefwereld met overtuigende karakters, is een zere plek in het genre. Michael Gear en Kathleen O'Neal (o.m. 'De prehistorie van de nieuwe tijd') hebben de eerste Amerikanen vooral nodig om een erg Amerikaanse, hedendaagse les te lezen. Peter Schaap (Het lied van de steen, Het teken van het steppepaard) legt ook graag een en ander met een moderne pedagogische…Lees verder
Na het vertrek van de sjamaan is de stam van mammoetvolgers uit elkaar gevallen. Kosar-eh ontdekt dat zijn gezin vermoord is toen hij op jacht was, en sluit zich aan bij een stam jagers. Hij past zich helemaal aan hun regels van bloeddorst en kannibalisme aan en pleegt aldus verraad aan zijn eigen afkomst. De sjamaan heeft intussen een wit mammoetkalf gevonden en beschermt het als zijn totem. In een jongen, die voorbestemd is om sjamaan te worden, leeft de droom dat alle stammen zich weer zullen verenigen onder zijn leiding. Maar door jeugdige overmoed zorgt hij voor allerei gevaarlijke situaties. Dit achtste deel uit de serie 'Kinderen van de Dageraad' laat zien dat de stammen steeds verder uit elkaar groeien en minder met de natuur zijn verbonden doordat stamleden meer op eigenbelang uit zijn. Het overleven in de ijstijd wordt minder belangrijk dan menselijke relaties en drijfveren. Kleine druk.

Over William Sarabande

William Sarabande is het pseudoniem van de Amerikaanse schrijfster Joan Lesley Hamilton Cline. Cline koos een andere naam omdat haar uitgever dacht dat een mannennaam beter zou verkopen. Ze werd in Hollywood geboren. Op zeventienjarige leeftijd publiceerde ze haar eerste verhaal. Ze heeft onderzoeken bijgewoond over het Pleistoceen en Holoceen. In 1990 werd ze samen met Jean Auel uitgeroepen tot populairste schrijfster van historische fictie. Cline woont met haar man in Fawnskin, Californië.

Sarabande is de schrijfster van de serie Kinderen van de Dageraad. De boeken gaan meestal over mensen die in prehistorie leven en op reis zijn naar het oosten en nieuwe gebieden ontdekken.

Bibliografie

  • Wolven van de dageraad (1986)
  • Over een zee van ijs (1987)
  • Gang der stormen (1988)
  • Land der verlorenen (1989)
  • Rijk der schaduwen (1990)
  • Het volk van de witte mammoet (1991)
  • Het …Lees verder op Wikipedia