Boek
Nederlands

Ogen van tijgers : een toekomstroman

Tonke Dragt (auteur)

Ogen van tijgers : een toekomstroman

Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Voormalige planeetonderzoeker Jock Martijn werkt als kunstschilder op Aarde, waar hij een project voor kunstzinnige jongeren begeleidt. Daar ontmoet hij Bart Doran, een jongen die beweert dat hij een wilde kat gezien heeft. Maar Aarde is getemd door de techniek en alle tijgers zijn uitgestorven.
Onderwerp
Tijgers
Titel
Ogen van tijgers : een toekomstroman
Auteur
Tonke Dragt
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Leopold, 2001
389 p.
ISBN
90-258-3034-X

Besprekingen

Uitgeverij Leopold geeft deze dagen een aantal van Tonke Dragts boeken opnieuw uit met een nieuwe cover. Het is een gelegenheid om het werk van deze schrijfster nog eens van dichtbij te bekijken, en een aantal bedenkingen te formuleren over de soms al te simplistische genrebepaling waarvan haar boeken wel eens het slachtoffer worden.
Laat dit een pleidooi zijn voor een andere manier om naar haar oeuvre te kijken. De complexiteit en gelaagdheid van haar boeken verdienen een genuanceerde blik
Algemeen situeren de boeken van Tonke Dragt zich binnen het genre van de fantasierijke verhalen. Het werk van Tonke Dragt laat zich ruwweg onderbrengen in drie grote categorieën. Ten eerste high fantasy en verhalen die gedeeltelijk aanleunen bij sprookjes of daar hun inspiratie halen. Ten tweede toekomstverhalen. Ten derde verhalen die zich afspelen in een dubbelwereld, en die ik  magisch realisme wil noemen.
Torenhoog en mijlen breed en Ogen van tijgers …Lees verder
Science-fictionverhaal, spelend op aarde, waarin Jock Martijn, ex-Venus reiziger, nu schilder, door het maken van het schilderij 'de ogen van een tijger' zichzelf niet alleen in moeilijkheden brengt, maar zich ook afvraagt waarom hij dit geschilderd heeft. Hij wordt onzeker en raakt verward in een web, waar hij met moeite uit kan ontsnappen. Door een ontdekking bij hemzelf, gedachtelezen, kan hij zichzelf bevrijden. Psychologisch geraffineerd in elkaar gezet verhaal, zeer goede karaktertekening van zowel hoofd- als bijfiguren. De taal is moeilijk, maar erg beeldend. Kleine druk, de gedachten van de hoofdpersonen zijn cursief gedrukt. Het verhaal is vanuit meer perspectieven geschreven. Een fascinerend boek, echter door zijn ingewikkelde constructie en het moeilijke taalgebruik voor een betrekkelijk kleine groep lezers. Geen vervolg op 'Torenhoog en mijlenbreed', hoewel een aantal personen ook in dit boek een belangrijke rol speelt. Vanaf ca. 13 jaar.

Ogen van tijgers

'Ogen van tijgers' is een toekomstroman. Het boek vormt een soort vervolg op 'Torenhoog en mijlen breed'. Maar ditmaal speelt het verhaal zich af op Aarde en niet op de planeet Venus. En er zit een ander personage in de hoofdrol. Jock Martijn, een kunstschilder, was vroeger planeetonderzoeker. Op aarde voelt hij zich gevangen in de door techniek overheerste wereld waarin alle natuur en zelfs het weer aan banden is gelegd en de meeste dieren zijn uitgestorven. Als Creatief Begeleider in het Centrum maakt hij kennis met de rebelse jongen Bart Doran die op Route Z een ongeluk veroorzaakte. Beiden zijn gefascineerd door katten, of zijn het tijgers? In elk geval komen ze in moeilijkheden en worden ze door belangrijke instanties in de gaten gehouden. Wanneer Edu Jansen samen met een team onderzoekers van Venus - of Afroi - terugkeert, wordt Jock met zijn verleden geconfronteerd. Het nieuws dat de onderzoekers meebrengen, maakt velen zenuwachtig. Want in de wouden op Venus is er leven en de …Lees verder

Ogen van tijgers

'Ogen van tijgers' is een toekomstroman. Het vormt een soort vervolg op 'Torenhoog en mijlen breed', maar ditmaal speelt het verhaal zich af op Aarde en niet op de planeet Venus, met een andere persoon in de hoofdrol. Jock Martijn, een kunstschilder, was vroeger planeetonderzoeker. Op aarde voelt hij zich gevangen in de door techniek overheerste wereld waarin alle natuur en zelfs het weer aan banden is gelegd en de meeste dieren zijn uitgestorven. Als Creatief Begeleider in het Centrum maakt hij kennis met de rebelse jongen Bart Doran, die op Route Z een ongeluk veroorzaakte. Beiden zijn gefascineerd door katten, of zijn het tijgers? In elk geval komen ze erdoor in moeilijkheden en worden ze door belangrijke instanties in de gaten gehouden. Wanneer Edu Jansen samen met een team onderzoekers van Venus terugkeert, wordt Jock met zijn verleden geconfronteerd. Het nieuws dat de onderzoekers meebrengen, maakt velen zenuwachtig, want in de wouden op Venus is er leven en de Afroini communice…Lees verder

Over Tonke Dragt

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Winfried Walta / Anefo

Antonia Johanna Willemina (Tonke) Dragt (Batavia, 12 november 1930) is een Nederlandse schrijfster van kinderboeken.

Biografie

Tonke Dragt werd geboren in Nederlands-Indië. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd zij samen met haar moeder en haar zussen ondergebracht in Tjideng, een interneringskamp voor vrouwen. In het kamp is ze gaan schrijven, volgens eigen zeggen omdat er niets te lezen was.

Na de oorlog kwam zij met haar moeder en zusjes naar Nederland, waar ze – zoals veel Indische Nederlanders – niet echt warm werden ontvangen. Ze deed eindexamen HBS en ging naar de academie voor beeldende kunsten in Den Haag en haalde de akte tekenen A en B. Daarna ging ze tekenles geven en voor de klas vertelde ze vaak ook verhalen.

In 1958 debuteerde ze in het tijdschrift Kris Kras. De daarin gepubliceerde verhalen waren zo succesvol dat Dragt het aandurfde met Miep Diekmann te gaan praten en zo kwam ze terecht bij uitg…Lees verder op Wikipedia