Boek
Nederlands

Als de sterren zingen

Tonke Dragt (auteur)
+1
Als de sterren zingen
×
Als de sterren zingen Als de sterren zingen

Als de sterren zingen

Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Genre:
Bundel met 27 bekende en niet eerder gepubliceerde verhalen, van sprookjes en avonturen tot raadselachtige en toekomstverhalen. Met bij elk verhaal informatie over de ontstaansgeschiedenis. Vanaf ca. 10 t/m 14 jaar.
Bevat
Twee rode tulpen
Het woud van Petunia's
De doos van Ibrahim
De draak en de sleutel
Het spookmes
Het gevaarlijke venster
Het koude huis
De twee koningen
'Het was maar een droom'
De geschiedenis van het Galgekind
Het geheim van de verdwenen zakken meel
Een visum voor Bureaucratië
De tijd zal het leren
Op zoek naar de gordel van Isis
De djinn úít de fles
De robot van de rommelmarkt
Waar wouden zijn ...
De bonte fluitspeler
Route z
Donker Marsjan
De drie dwazen
Alleen maar gedroomd...
Zeven nachten in een tuin
In de maneschijn
Van Grote Beer tot Zuiderkruis
De sterren zingen
Titel
Als de sterren zingen / tekst en illustraties Tonke Dragt
Auteur
Tonke Dragt
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Leopold, 2018
425 p. : ill.
ISBN
9789025873745 (hardback)

Besprekingen

Bundel met 27 verhalen, waarvan er vijf niet eerder gepubliceerd werden. De verhalen zijn ingedeeld naar thema en onderwerp, beginnend met het deel 'Sprookjes & vertellingen', dat een paar van de oudste verhalen bevat. De schrijfster (1930) leidt haar bundel zelf in, maar licht niet toe waarom ze voor bepaalde hoofdstukken uit haar boeken of losse verhalen heeft gekozen. Wel vertelt ze na bijna elk verhaal hoe het ontstaan is of door wie of wat ze geïnspireerd werd. Het zijn vooral losse anekdotes die mooi laten zien welke associaties ze heeft bij haar verhalen. De nog onbekende verhalen zijn niet de beste in de bundel; ze hadden een revisie verdiend. De illustraties in kleur en zwart-wit komen uit dezelfde tijd als de verhalen waarbij ze horen; de collages bij de vijf deeltitels zijn van recenter datum. Op de schutbladen staat de schrijfsters navertelling van ‘De Groene Ridder’ met miniatuurprenten van haar hand in middeleeuwse stijl. Deze bijzondere en omvangrijke verzameling toont …Lees verder

Over Tonke Dragt

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Winfried Walta / Anefo

Antonia Johanna Willemina (Tonke) Dragt (Batavia, 12 november 1930) is een Nederlandse schrijfster van kinderboeken.

Biografie

Tonke Dragt werd geboren in Nederlands-Indië. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd zij samen met haar moeder en haar zussen ondergebracht in Tjideng, een interneringskamp voor vrouwen. In het kamp is ze gaan schrijven, volgens eigen zeggen omdat er niets te lezen was.

Na de oorlog kwam zij met haar moeder en zusjes naar Nederland, waar ze – zoals veel Indische Nederlanders – niet echt warm werden ontvangen. Ze deed eindexamen HBS en ging naar de academie voor beeldende kunsten in Den Haag en haalde de akte tekenen A en B. Daarna ging ze tekenles geven en voor de klas vertelde ze vaak ook verhalen.

In 1958 debuteerde ze in het tijdschrift Kris Kras. De daarin gepubliceerde verhalen waren zo succesvol dat Dragt het aandurfde met Miep Diekmann te gaan praten en zo kwam ze terecht bij uitg…Lees verder op Wikipedia