Boek
Nederlands

De marionet

Tomas Ross (auteur)
+1
De marionet
×
De marionet De marionet
Genre:
Pim Fortuyn heeft de aanslag op zijn leven overleefd, waarna zijn partij aan de macht is gekomen. Een stagiaire en een oud-agent van de inlichtingendienst ontdekken echter dat hij politiek wordt gechanteerd.
Titel
De marionet
Auteur
Tomas Ross
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Cargo, 2008
415 p.
ISBN
9789023428411

Besprekingen

Drievoudig winnaar van de Gouden Strop Tomas Ross raakt maar niet uitgeschreven over de politiek-maatschappelijke perikelen rond de moord op Pim Fortuyn. In 2003 verscheen van hem De zesde mei (De Leeswolf 2003, p. 346), waarin hij een plausibele reconstructie bracht van feiten en theorieën rond de politieke moordaanslag die op die datum plaatsvond in Hilversum. Deze thriller combineerde een knap politiek inzicht met een uiterst spannende en plausibele intrige. Kortom een 'faction-thriller' om 'u' tegen te zeggen. Met zijn nieuwste gaat de auteur nog een stapje verder in de eerder ingeslagen richting en presenteert hij de lezer een regelrechte 'wat als?-thriller'.

In De marionet wordt vertrokken van de veronderstelling dat Pim Fortuyn met niet meer dan een oppervlakkige schotwonde aan de hand aan de aanslag ontkwam. De dader weet zich uit de voeten te maken en enkele uren later zet de politicus, voorbestemd om de toekomstige minister-president te worden, z…Lees verder
Pim Fortuyn overleeft de aanslag op het Mediapark en wordt met zijn partij de grootste van Nederland. Als niet hij maar Wiegel premier wordt, wekt dat bevreemding. Los van elkaar ontdekken een stagiaire van een krant en een oud-agent van de inlichtingendienst dat Fortuyn politiek wordt gechanteerd. Fotograaf Lex raakt er ook bij betrokken en gaat op jacht naar een man die de Sjeik wordt genoemd. Een spannend, maar ook sinister verhaal dat een 'levensecht' beeld schetst van politiek Nederland met Fortuyn ogenschijnlijk aan de macht. Het zijn gewone mensen die min of meer bij toeval het politieke complot ontdekken. Hierdoor staat het verhaal zeer dicht op de doelgroep, lezers die houden van spanning en enige kennis hebben van de Nederlandse politieke verhoudingen. Door het eenvoudige taalgebruik, de vaak bekende personages, de herkenbare karakters en de voortdurende spanning leest dit boek als een trein. Paperback met een foto van Fortuyn op de rug gezien, normale druk.

Over Tomas Ross

Tomas Ross, pseudoniem van Willem Pieter Hogendoorn (Den Bommel, 16 september 1944), is een Nederlands schrijver die voornamelijk bekend is geworden door zijn misdaadromans in het genre faction (deels fictie, deels realiteit).

Biografie

Hij werd geboren als Willem Pieter Hogendoorn, eigenlijk toevallig te Den Bommel (Goeree-Overflakkee), omdat zijn vader als politieman vanuit Den Haag daarheen werd overgeplaatst. Willems vader Pieter Gerardus Hogendoorn (1912-1971) was tijdens de oorlog lid van de verzetsgroep Albrecht en werd na de oorlog gevraagd bij de Binnenlandse Veiligheidsdienst, een instantie die in veel van Ross' boeken is terug te vinden. Hogendoorn volgde het gymnasium Sorghvliet (dat toen nog " 's Gravenhaags Christelijk Gymnasium" heette) te Den Haag en deed in 1964 staatsexamen. Vervolgens studeerde hij korte tijd geschiedenis aan de Vrije Universiteit Amsterdam. In 1966-1969 deed hij de School voor Jou…Lees verder op Wikipedia