Boek
Nederlands

Piratenpieten!

Ook verschenen als Piet en de piraten

Tjibbe Veldkamp (auteur), Wouter Tulp (illustrator)

Piratenpieten!

Ook verschenen als Piet en de piraten

Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Als Piet uitkijk wordt op een piratenschap, enteren ze op een dag de boot van Sinterklaas. Prentenboek met illustraties in kleur. Vanaf ca. 5 jaar.
Onderwerp
Zeerovers
Extra onderwerp
SIN
Titel
Piratenpieten!
Ook verschenen als
Piet en de piraten
Auteur
Tjibbe Veldkamp
Illustrator
Wouter Tulp
Taal
Nederlands
Uitgever
Houten: Van Goor, 2008
36 p. : ill.
ISBN
9789047502166

Besprekingen

Piet is een jongen die graag kunstjes doet, liefst op hoge plekken. Een scheepskapitein die dit ziet, wil graag dat hij uitkijk wordt op zijn schip. Het blijkt een piratenschip en dat vindt Piet niet leuk. Hij bedenkt een trucje om de zeerovers bezig te houden, zodat ze niet gaan roven: piratenoefeningen zoals jongleren met kanonskogels en touwzwaaien. Ondertussen verstuurt Piet in het geheim een brief via flessenpost. Op een dag enteren de piraten toch een schip, maar dan staan ze aan dek van de boot van Sinterklaas! Daar mogen ze hun kunstjes vertonen. Klein formaat prentenboek in oblong dat eerder is verschenen als cadeau-uitgave bij DE-artikelen. Het boekje bevat op de linkerpagina vrij veel tekst in een vrij kleine letter op perkamentachtig gekleurd papier en op de rechterpagina sfeervolle illustraties. Boven de tekst zijn kleine getekende illustraties in bruin te zien die ook op de schutbladen staan. Origineel sinterklaasverhaal voor kinderen vanaf ca. 5 jaar.

Piratenpieten!

Piet kan heel goed kunstjes doen. Wanneer de kapitein van een schip hem ziet klimmen en klauteren, wordt hij aangeworven als uitkijk. Al snel heeft hij door dat hij zich op een zeeroversschip bevindt en hij wordt behoorlijk bang. Hoog in het want moet hij de piraten verwittigen als er een schip in aantocht is. Maar Piet wil niet vechten en roven en dus verzint hij een list. Hij doet een brief in een fles en gooit die in zee. De piraten maakt hij wijs dat hij nog moet oefenen om een goede zeerover te worden. Maar de zeerovers slagen er zelf niet in de piratenoefeningen voor te doen. 'Het lijkt me beter als jullie voorlopig niet zeeroven,' zei Piet. 'M-maar we zijn zeerovers,' stamelde de kapitein. 'We moeten toch roven? Pakken en plunderen, geld en goud?' 'Ik zou eerst maar eens oefenen,' zei Piet. Wanneer de piraten middenin hun oefeningen zitten, duikt er een schip op aan de horizon. Het is Sinterklaas die Piet komt redden! De piraten zijn behoorlijk geschrokken. Op vraag van Piet do…Lees verder

Over Tjibbe Veldkamp

Tjibbe Veldkamp (19 oktober 1962 te Groningen) is een Nederlandse schrijver.

Biografie

Tjibbe Veldkamp studeerde psychologie in Groningen. Hij werd wetenschapper. In 1988 gaf iemand hem de suggestie om eens kinderboeken te gaan schrijven. Na het lezen van Het marsepeinen varkentje van Russell Hoban wist hij dat hij ook zoiets wilde maken. In 1990 begon hij hier serieus mee en in 1992 verscheen zijn eerste boek, Een ober van niks. Dit maakte hij in samenwerking van illustrator Philip Hopman, met wie hij nog meerdere boeken zou maken. Ook werkt hij samen met illustrator Kees de Boer.

Van 1993 tot 2000 werkte Tjibbe Veldkamp voor Disneytijdschriften, waar hij schreef voor de Donald Duck en Disneyland. Sinds 2001 is hij fulltime schrijver en vertaler.

In oktober 2010 maakte de Bond tegen het vloeken zich boos om het taalgebruik in het kinderboek Tiffany Dop uit 2009. In een reactie van…Lees verder op Wikipedia