Boek
Nederlands

De bijzondere beer

Tjibbe Veldkamp (auteur), Marijke Ten Cate (illustrator)
+1
De bijzondere beer
×
De bijzondere beer De bijzondere beer
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Doordat een beer op de lopende band in de speelgoedfabriek even niet oplet, krijgt hij geen armen. Zo wil vast niemand hem hebben. Hij wordt met de andere afgekeurde knuffels bij het afval gegooid. Maar de bijzondere beer is ervan overtuigd dat hij iemands knuffel kan worden. Prentenboek met sfeervolle kleurenillustraties. Vanaf ca. 4 jaar.
Onderwerp
Knuffels, Jezelf zijn
Titel
De bijzondere beer
Auteur
Tjibbe Veldkamp
Illustrator
Marijke Ten Cate
Taal
Nederlands
Uitgever
Rotterdam: Lemniscaat, © 2021
[24] p. : ill.
ISBN
9789047710769 (hardback)

Besprekingen

In een fabriek zit een van de knuffelberen even scheef en daardoor krijgt hij geen armen. Hij wordt in de afvalcontainer gegooid, maar is ervan overtuigd dat hij iemands knuffelbeer kan worden!De prachtig sfeervolle en gedetailleerd geschilderde illustraties van Marijke ten Cate vullen bijna altijd een spread. De korte teksten staan eroverheen afgedrukt. Dit boek vertelt veel over doorzettingsvermogen en zelfvertrouwen, en over het hebben van een afwijking. Het verhaal is erg geschikt om over die thema’s door te praten omdat ze zo onnadrukkelijk gebracht worden en veel aan de interpretatie van de lezer overlaten. Mooi is dat de illustraties het verhaal aanvullen. Oplettende lezers kunnen al vermoeden door wie de beer gevonden zal worden en ook de laatste plaat laat meer zien dan de tekst vertelt. Aandoenlijk verhaal over een beer die zich door de woorden 'Jij bent niet goed' en 'Jou wil niemand hebben' niet uit het veld laat slaan. Vanaf ca. 4 jaar.

De bijzonder beer

Toen de beer gemaakt werd, zat hij eventjes scheef. Er was ook zoveel te zien! Daardoor mistte hij het moment waarop de armpjes werden bevestigd en belandde hij in de vuilniscontainer. Een beer zonder armen, daar zit immers niemand op te wachten ... Dat was echter buiten de wilskracht van de kleine beer gerekend. Overtuigd klom hij uit de container en trok hij op zoek naar ‘iemand om van te zijn’.Op het eerste zicht lijkt dit een mooi geïllustreerd, enigszins voorspelbaar verhaal waarin een hartverwarmende boodschap verweven zit. Dat is het ook, maar wie de titel op de cover goed bekijkt en daarin de rafeltjes in de letters opmerkt, kan alvast vermoeden dat dit prentenboek de doorsnee dierenverhalen overstijgt. Tjibbe Veltkamp weet met zijn pure, doordachte taal de essentie van het verhaal weer te geven. Toen de beer gemaakt werd, zat hij eventjes scheef. Er was ook zoveel te zien. In deze eerste zinnen staat geen woord te veel, ze leggen de basis en wij…Lees verder

Over Tjibbe Veldkamp

Tjibbe Veldkamp (19 oktober 1962 te Groningen) is een Nederlandse schrijver.

Biografie

Tjibbe Veldkamp studeerde psychologie in Groningen. Hij werd wetenschapper. In 1988 gaf iemand hem de suggestie om eens kinderboeken te gaan schrijven. Na het lezen van Het marsepeinen varkentje van Russell Hoban wist hij dat hij ook zoiets wilde maken. In 1990 begon hij hier serieus mee en in 1992 verscheen zijn eerste boek, Een ober van niks. Dit maakte hij in samenwerking van illustrator Philip Hopman, met wie hij nog meerdere boeken zou maken. Ook werkt hij samen met illustrator Kees de Boer.

Van 1993 tot 2000 werkte Tjibbe Veldkamp voor Disneytijdschriften, waar hij schreef voor de Donald Duck en Disneyland. Sinds 2001 is hij fulltime schrijver en vertaler.

In oktober 2010 maakte de Bond tegen het vloeken zich boos om het taalgebruik in het kinderboek Tiffany Dop uit 2009. In een reactie van…Lees verder op Wikipedia

Suggesties