Boek
Nederlands

Loek, de blindengeleidehond

Tiny Fisscher (auteur), Wilbert Van der Steen (illustrator)
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
De nieuwe buurman van Lola is blind. Ze leert veel van Bill over hoe het is om blind te zijn. Vanaf ca. 8 jaar.
Titel
Loek, de blindengeleidehond / Tiny Fisscher ; met tek. van Wilbert van der Steen
Auteur
Tiny Fisscher
Illustrator
Wilbert Van der Steen
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Van Goor, 2002
81 p. : ill.
ISBN
90-00-03436-1

Besprekingen

Bij een kinderboek over welke handicap dan ook ligt moralisme achter elke hoek op de loer. De dove, blinde, kreupele, gestoorde, ADHD'er, dyslecticus, zij allen zijn zielig. Voor hen moet de lezer medelijden en begrip krijgen. Het kinderboek lijkt daar soms nog het middel bij uitstek voor te zijn. Door middel van de minder of meer duidelijke educatieve boodschap wordt de lezer op de hoogte gebracht van het wel en vooral wee van de gehandicapte medemens. En of die daar in het vervolg maar goed rekening mee wil houden.

Dat is gelukkige niet het geval in dit frisse verhaal over blinden. Het moet dan wel zogenaamd over de hond gaan, maar intussen is natuurlijk wel zijn baasje Bill Wonder de protagonist. Hij is de nieuwe buurman van Lola en hij is blind. Om hem te helpen bezit hij de blindengeleidehond Loek, een 'blinde glijhond' zoals Lola aanvankelijk verstaat. Bill is niet vanaf zijn geboorte blind, maar dat op latere leeftijd door een oogziekte geworden. Hoe oud hij toen was, ve…Lees verder
Lola krijgt nieuwe buren: een blinde man, Bill, en zijn hond Loek. Bill komt uit Amerika; Lola vindt hem aardig en gaat vaak bij hem op bezoek, soms met haar vriendje Job. Bill vertelt graag over Amerika, zijn werk en over Loek. Tussen de bedrijven door leren Lola en Job heel veel over hoe het is om blind te zijn. Loek wordt een dagje ouder, Bill moet een nieuwe blindengeleidehond. Gelukkig vindt Loek dan een nieuw thuis bij Lola. In dit leesboek voor de geoefende lezer wordt in hoofdstukken telkens een stukje uit het leven van Lola verteld. De hoofdstukken vormen telkens een niet te lang, afgebakend stukje in het verhaal. Af en toe wordt de tekst geïllustreerd met een zwartwittekening. De schrijfstijl is toegankelijk. Het boek biedt een aardig inzicht in de betekenis van blind zijn voor mensen. Een leuk leesboek voor kinderen vanaf ca. 8 jaar.

Over Tiny Fisscher

Tiny Fisscher (1958) is een Nederlandse schrijfster die in 1999 debuteerde met En dan was ik de prinses. Daarvoor was ze onder andere hostess, schoonheidsspecialiste, aromatherapeut en docente uiterlijke verzorging en massage. Ook was ze werkzaam als leerkracht basisonderwijs, NT2-docente, aerobics- en pilatesinstructeur en massagetherapeut. Naast schrijfster is Tiny Fisscher ook leesbevorderings- en schrijfleerkracht op basisscholen, onder andere via De Schrijverscentrale en Stichting Schoolschrijver.

In 1999 verscheen haar eerste kinderboek En dan was ik de prinses. Intussen heeft ze meer dan vijftig boeken op haar naam staan. Naast kinderboeken en jeugdromans schreef de auteur ook een aantal non-fictieboeken voor jongeren en volwassenen. Het man/vrouwboek heeft ze gemaakt in samenwerking met illustrator/cartoonist Willem Ritstier. In 2016 brak ze bij het grote publiek door met haar bewerking van de beroemde klassieker Alleen op de wereld…Lees verder op Wikipedia