Boek
Nederlands
Een Amerikaanse huisarts en haar veertienjarige zoon die net verhuisd zijn, worden in hun nieuwe woonplaats niet geaccepteerd, hetgeen tot een climax komt als de plaatselijke jeugd ineens zeer gewelddadig wordt.
Extra onderwerp
thriller
Titel
Koud bloed
Auteur
Tess Gerritsen
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Bloodstream
Uitgever
Amsterdam: Luitingh-Sijthoff, 2000?
318 p.
ISBN
90-245-3776-2

Besprekingen

Tess Gerritsen was interniste, maar heeft haar succesvolle praktijk gelaten voor wat die was, om zich volledig op een schrijverscarrière toe te leggen. Koud bloed is haar derde medische thriller, na Hartslag (1996) en Diagnose : besmet (1998).
Het verhaal speelt zich af in het plattelandsstadje Tranquility (die naam alleen al, daar gaan vreemde dingen gebeuren), waar dokter Claire Elliot, na de dood van haar man en de kwajongensstreken met serieuze gevolgen van haar zoon in hun vroegere woonplaats, rust komt zoeken en een nieuwe dokterspraktijk opent. Van meet af aan is echter duidelijk dat de bewoners van Tranquility een hechte gemeenschap vormen, die weinig tolerant is tegenover buitenstaanders. Er gebeuren voortdurend vreemde, onverklaarbare dingen, culminerend in een bloedige schietpartij op de school van haar zoon. Onze hoofdpersoon gaat op zoek naar de oorzaak van het extreem gewelddadige en agressieve gedrag van de jongeren, maar botst daarbij op een m…Lees verder
Na de dood van haar man gaat een Amerikaanse huisarts met haar 14-jarige zoon in het kleine stadje Tranquility in het noorden van het land wonen. Zij worden bepaald niet met open armen ontvangen: patiënten gaan naar artsen in andere plaatsen, klasgenoten laten de jongen links liggen. Totdat de plaatselijke jeugd ineens erg agressief en gewelddadig wordt, er vallen doden en gewonden. Dankzij haar doorzettingsvermogen ontdekt de arts wat de oorzaak van dit gedrag is. Een aardig, met vaart geschreven verhaal, waarin de spanning stukje bij beetje wordt opgevoerd. Af en toe doet het wat onwerkelijk aan, de hoofdpersoon is soms wel wat erg goed in haar vak, maar de sfeertekening is heel aannemelijk. Toepasselijke omslag met een afbeelding van een Amerikaanse ambulance; met in grote, rode letters de naam van de auteur en de titel in wit. Normale druk.

Over Tess Gerritsen

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door

Tess Gerritsen (San Diego, 12 juni 1953) is een Chinees-Amerikaanse auteur van thrillers. In de Verenigde Staten zijn de meeste van haar boeken bestsellers, maar ook in Europa zijn haar boeken populair.

Biografie

Gerritsen is van Chinese afkomst (Gerritsen is de naam van haar Nederlands-Amerikaanse echtgenoot, volgens haar eigen blog) maar woont al haar hele leven in Amerika. Ze studeerde aan de Stanford-universiteit en behaalde daar in 1979 haar basisartsdiploma. Daarna werkte ze nog aan de Universiteit van Californië in San Francisco, waar ze haar M.D. haalde. Na specialisatie werkte ze op Hawaï als interniste.

Ook haar echtgenoot is arts. Toen ze in verwachting raakte van haar eerste kind, gaf ze haar artsenwerk op. Na de geboorte van hun tweede kind vestigde ze zich met haar man en twee kinderen in Maine. Hierna begon ze met het schrijven van fictie. Aanvankelijk schreef ze alleen maar romantische thrillers. Haar debuu…Lees verder op Wikipedia