Boek
Nederlands

Langs de wegen

Stijn Streuvels (auteur)
Een eenvoudige Westvlaamse paardenknecht keert na jaren van hard werken terug naar zijn geboortedorpje.
Titel
Langs de wegen
Auteur
Stijn Streuvels
Taal
Nederlands
Uitgever
Tielt: Lannoo, 2021 | Andere uitgaves
237 p.
ISBN
9789401478250 (hardback)

Besprekingen

Het verhaal van een eenvoudige paardenknecht uit West-Vlaanderen die na twintig jaar (onbewust) gelukkig zwoegen op een boerderij terugkeert op het kleine boerderijtje van zijn gestorven vader, daar trouwt, zes kinderen krijgt en na de dood van zijn vrouw tot diepe armoede en eenzaamheid vervalt. Ontroerende roman, vol beeldende natuurbeschrijvingen en een mooie karakteristiek van de landarbeiders uit die tijd (aan het begin van twintigste eeuw), die zonder morren ploeterden voor de eenvoudigste levensbehoeften. 'In zijn vereiste soberheid, met de wreedheid die blijkt overal uit de gewone dingen, is het een werk geworden waar ik het meest van houd' (Streuvels). De tekst van deze uitgave in moderne spelling is overgenomen uit het Volledig Werk (1971-1973). Stijn Streuvels, pseudoniem voor Franciscus Petrus Maria (Frank) Lateur (1871-1969), wordt wel gezien als een van de grootste Vlaamse schrijvers, met als thematiek de kleine man die vecht tegen het noodlot, vaak gesitueerd in de West…Lees verder

Over Stijn Streuvels

CC-BY-SA-3.0 - Foto van/door De originele uploader was Bart Van Mol op de Nederlandstalige Wikipedia

Stijn Streuvels, pseudoniem voor Franciscus Petrus Marie (Frank) Lateur (Heule, 3 oktober 1871 – Ingooigem, 15 augustus 1969) was een Vlaams schrijver.

Situering

Streuvels geldt als een van de belangrijkste vernieuwers uit de Nederlandstalige letteren. In een hoogst creatieve en originele taal, die zijn werk vandaag voor sommigen moeilijk toegankelijk maakt, schreef Streuvels naturalistische novellen die verwantschap vertonen met het werk van Émile Zola en de grote Russische auteurs van zijn tijd (met name Tolstoj).

Uit het archief met nominaties voor de Nobelprijs voor de Literatuur bij de Zweedse Academie blijkt dat Streuvels van 1937 tot en met 1957 dertien keer genomineerd is geweest voor de Nobelprijs. Ook in 1965 en 1969 werd hij volgens het Nobelprijsarchief genomineerd.

Schoolverlater op veertienjarige leeftijd, en van dan af in de leer als bakkersgast, werd en bleef Streuvels een meertalige autodid…Lees verder op Wikipedia