Boek
Nederlands

Het leven en de dood in de ast

Stijn Streuvels (auteur)
+1
Het leven en de dood in de ast
×
Het leven en de dood in de ast Het leven en de dood in de ast

Het leven en de dood in de ast

Drie arbeiders overpeinzen hun harde leven als ze de nacht doorbrengen in een droogplaats, waar een landloper zich bij hen voegt en die nacht sterft.
Titel
Het leven en de dood in de ast
Auteur
Stijn Streuvels
Uniforme titel
Het leven en de dood in den ast
Taal
Nederlands
Uitgever
Tielt: Lannoo, 2021
103 p.
ISBN
9789401478243 (hardback)

Besprekingen

Zeer verzorgde heruitgave van de klassieker uit 1926 van de Vlaamse auteur Stijn Streuvels (1871-1969). Drie arbeiders brengen de nacht door in een ast (droogplaats voor cichoreiwortels). Terwijl het dorp feest, overpeinzen zij in inwendige monologen hun onvervulde dromen, hun leven van hard labeur. Tot een echte dialoog komt het niet. Als landloper Knorre in de ast zijn toevlucht zoekt om te schuilen en te slapen, wekt hij eerst jaloezie op omwille van zijn ongebreidelde vrijheid. Maar al gauw wordt duidelijk dat de arme man die nacht in zijn slaap sterft. Na bijna honderd jaar blijft deze merkwaardige novelle, die tot de literaire canon behoort, nog steeds overeind. De lezer kan opnieuw proeven van het aparte coloriet van de stijl van Streuvels, met de vele klankrijke spreekwoorden en uitdrukkingen. De tekst van deze uitgave in moderne spelling is overgenomen uit het Volledig Werk (1971-1973). Stijn Streuvels, pseudoniem voor Franciscus Petrus Maria (Frank) Lateur, wordt wel gezien …Lees verder

Over Stijn Streuvels

CC-BY-SA-3.0 - Foto van/door De originele uploader was Bart Van Mol op de Nederlandstalige Wikipedia

Stijn Streuvels, pseudoniem voor Franciscus Petrus Marie (Frank) Lateur (Heule, 3 oktober 1871 – Ingooigem, 15 augustus 1969) was een Vlaams schrijver.

Situering

Streuvels geldt als een van de belangrijkste vernieuwers uit de Nederlandstalige letteren. In een hoogst creatieve en originele taal, die zijn werk vandaag voor sommigen moeilijk toegankelijk maakt, schreef Streuvels naturalistische novellen die verwantschap vertonen met het werk van Émile Zola en de grote Russische auteurs van zijn tijd (met name Tolstoj).

Uit het archief met nominaties voor de Nobelprijs voor de Literatuur bij de Zweedse Academie blijkt dat Streuvels van 1937 tot en met 1957 dertien keer genomineerd is geweest voor de Nobelprijs. Ook in 1965 en 1969 werd hij volgens het Nobelprijsarchief genomineerd.

Schoolverlater op veertienjarige leeftijd, en van dan af in de leer als bakkersgast, werd en bleef Streuvels een meertalige autodid…Lees verder op Wikipedia