Boek
Nederlands

Het meisje dat met beren praatte

Sophie Anderson (auteur), Kathrin Honesta (illustrator), Pauline Michgelsen (vertaler)
Yanka (12, ik-persoon) is als baby bij een berenhol gevonden en liefdevol grootgebracht door haar pleegmoeder Mamotsjka. Ze is groot en sterk en wordt Yanka de Beer genoemd. Maar ze is toch geen beer? Yanka wil weten waar ze vandaan komt en begint aan een lange, gevaarlijke zoektocht door het Sneeuwbos. Vanaf ca. 10 jaar.
Onderwerp
Identiteit, Vriendschap
Extra onderwerp
anders zijn
Titel
Het meisje dat met beren praatte
Auteur
Sophie Anderson
Illustrator
Kathrin Honesta
Vertaler
Pauline Michgelsen
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The girl who speaks bear
Uitgever
[Amsterdam]: Volt, 2020
373 p. : ill.
ISBN
9789021421605 (hardback)

Besprekingen

Yanka werd toen zij een jaar of twee was door haar pleegmoeder Mamotsjka gevonden in de omgeving van een berenhol. In het dorp wordt ze Yanka de Beer genoemd omdat ze groot en sterk is. Maar men accepteert haar niet echt. Na de feestdag van het ‘grote smelten’, het einde van de winter, loopt ze van huis weg naar het bos, op zoek naar waar zij vandaan komt en om te ontdekken of zij nu beer of mens is. Het begin van een lange, gevaarlijke reis over ijskoude rivieren en hoge bergen. Tijdens haar zoektocht wordt zij geholpen door bijzondere vrienden. Als zij ontdekt heeft waar zij door Mamotsjka gevonden is, keert zij terug naar haar échte thuis. Fantasierijk verhaal dat door de reis die gevolgd wordt goed is opgebouwd, met verrassende wendingen. De verhalen van de mysterieuze Anatoli, die altijd een kern van waarheid bevatten, zijn organisch verwerkt in het verhaal over Yanka. Het verhaal bevat elementen uit klassieke sprookjes, waarbij de allusie naar het sprookje van de visser en zijn …Lees verder

Over Sophie Anderson

Sophie Gengembre Anderson (Parijs, 1823 – Falmouth, Cornwall, 10 maart 1903) was een Brits kunstschilderes die gespecialiseerd was in genrestukken van kinderen en vrouwen, meestal op het platteland. Haar werk is verwant aan dat van de Prerafaëlieten.

Levensloop

Ze was de dochter van Charles Gengembre, een Parijse architect en zijn Engelse vrouw. Ze was grotendeels autodidact maar studeerde kort portretschilderen bij Charles de Steuben in Parijs in 1843. Om te ontsnappen aan de Revolutie van 1848 in Frankrijk verhuisde het gezin naar de Verenigde Staten. Ze woonden in Cincinnati, Ohio en in Manchester, Pennsylvania, waar ze de Britse genreschilder Walter Anderson trouwde.

Eerst werkte ze als portrettist voor onder meer de chromolithografen Louis Prang & Co.. In 1854 verhuisden de Andersons naar Londen, waar ze haar werk tentoonstelde bij de Royal Academy of Arts. Ze keerden in 1858 naar de VS (New York) terug, maar ve…Lees verder op Wikipedia