Boek
Nederlands

Het reuzenradmysterie

Siobhan Dowd (auteur), Tjalling Bos (vertaler)
+1
Het reuzenradmysterie
×
Het reuzenradmysterie Het reuzenradmysterie
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Genre:
Ted (12, ik-figuur) en Kat zien hun neef Salim in een reuzenrad stappen, maar zien hem er niet uitkomen. De autistische Ted is vastbesloten om uit te vinden waar zijn neef is gebleven. Vanaf ca. 10 jaar.
Titel
Het reuzenradmysterie
Auteur
Siobhan Dowd
Vertaler
Tjalling Bos
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The London Eye mystery
Editie
2
Uitgever
Houten: Van Goor, 2010
222 p.
Aantekening
Wordt vervolgd door Het museummysterie / Robin Stevens
ISBN
9789047509233 (hardback)

Besprekingen

Ted is twaalf. Hij telt zijn cornflakes, houdt van systemen en luistert voor het slapengaan naar het weerbericht voor de scheepvaart. Vrienden heeft hij niet. Wanneer zijn neef Salim komt logeren, is Teds verbazing dan ook groot dat Salim hem eigenlijk best normaal vindt. Maar dan verdwijnt Salim tijdens een rit in het London Eye ? het grootste reuzenrad ter wereld. De politie tast in het duister. Samen met zijn zus Kat is Ted vastberaden de mysterieuze verdwijning op te lossen. Ze bedenken acht verdwijningstheorieën, ontleden Salims laatste foto's en achtervolgen de hoofdverdachte. Tot eenieders verbijstering slagen ze er uiteindelijk in hun neef op te sporen.

Het reuzenradmysterie is niet het eerste detectiveverhaal waarin een jongere met autisme op eigen houtje een mysterieuze verdwijning ontrafelt. Ook in Mark Haddons Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht lost een vijftienjarige jongen met het syndroom van Asperger een moordzaak op. De keuze voor een au…Lees verder
Teds tante Gloria en zijn neef Salim gaan verhuizen naar New York, maar voordat het zover is, brengen ze nog een bezoekje aan Ted en zijn ouders in Londen. Ted en zijn oudere zus Kat zien Salim plaatsnemen in het enorme reuzenrad The London Eye, maar hij komt vervolgens niet meer naar buiten. Het perspectief ligt bij de 12-jarige Ted, die autistisch is. Hij weet álles over het weer en over wetenschap, maar met mensen en emoties heeft hij moeite. Ted is heel opmerkzaam en ziet dingen die anderen niet zien, en andersom. Hij heeft zo zijn eigen ideeën over waar Salim is en gaat op onderzoek uit. Ted is een sympathieke jongen met een altijd zeer verrassende visie op de wereld, wat het spannende verhaal uittilt boven andere detectiveverhalen. De vergelijking met Mark Haddons 'Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht', waarin ook een jonge autistische hoofdpersoon een mysterie probeert te ontrafelen, is onvermijdelijk. Van een veelbekroonde, jong overleden auteur, bekend van 'Een…Lees verder

Het reuzenradmysterie

Ted ziet zijn neef Salim in het London Eye stappen, het grootste reuzenrad ter wereld. Als de cabine terug op de grond staat en de deuren opengaan is er geen Salim te zien. Ted zal samen met zijn zus Salim proberen terug te  vinden.
Heel vlug ontdek je als lezer dat Ted een vorm van autisme heeft. Hij telt zijn cornflakes en luistert elke dag naar de weerberichten voor de scheepvaart. In het eerste hoofdstuk zegt hij: Dat ik hersenen heb die anders werken dan die van de meeste mensen, hielp me om te ontdekken wat er was gebeurd. Ted ontpopt zich tot een echte speurder.
De schrijfster linkt het detectiveverhaal aan het thema autisme. Ze is er heel bedreven in om weer te geven hoe iemand met deze handicap zijn weg probeert te vinden in de jungle van mensen die voor hindernissen zorgen. Siobhan Dowd heeft een ontroerend verhaal geschreven over hoe Ted zich tot zijn omgeving verhoudt en omgekeerd. Het verhaal heeft een sterke overtuigingskracht en het is ook met  humor geschre…Lees verder

Over Siobhan Dowd

Siobhan Dowd (Londen, 4 februari 1960 - Oxford, 21 augustus 2007) was een Brits schrijfster die voornamelijk bekend werd door de bestseller A Swift Pure Cry.

Dowd groeide op in Londen als dochter van Ierse ouders. Na haar middelbareschoolperiode voltooide ze de studie klassieke talen aan de universiteit van Oxford en studeerde ze tevens cum laude af aan de universiteit van Greenwich in vrouwenstudies.

In 1984 trad Dowd toe tot de International PEN, een organisatie die zich bezighoudt met de wereldwijde belangenbehartiging van schrijvers. Voor deze organisatie maakte Dowd reizen naar Guatemala en Indonesië, om daar het klimaat voor schrijvers in de dop in kaart te brengen en mensen te stimuleren om verhalen en romans te schrijven. Dowd was erg begaan met het lot van kansarme mensen waar dan ook en probeerde hen te steunen in het ontwikkelen van hun literaire vaardigheden.

Dowd trok zich ook het lot van gevangenen en achtergestelde mensen aan. Namen…Lees verder op Wikipedia