Boek
Nederlands

Dansen tussen de sterren

Sarah Rubin (auteur), Willeke Lempens (vertaler)
+1
Dansen tussen de sterren
×
Dansen tussen de sterren Dansen tussen de sterren
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Casey (12, ik-figuur) wil graag balletdanseres worden. Maar haar moeder kan de danslessen niet betalen. Dan zorgt haar oma dat ze mee kan doen aan een open auditie voor een balletschool in New York. Vanaf ca. 10 jaar.
Onderwerp
Ballet, Volhouden
Titel
Dansen tussen de sterren
Auteur
Sarah Rubin
Vertaler
Willeke Lempens
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Dreamer ballerina
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Chicken House, 2014
240 p. : ill.
ISBN
9789044342338 (paperback)

Besprekingen

Casey Quinn moet en zal dansen. Als ze niet op les kan omdat dit te duur is, danst ze in de straat op haar hoge, versleten sportschoenen. ‘Juf Nuf’ Ann-Lee Ryder en haar kliek lachen haar uit, maar dat kan Casey niet deren. Wanneer haar rivale haar uitdaagt om mee te doen aan audities voor de School voor Amerikaans Ballet in New York, is ze vastbesloten om deel te nemen. Met de steun van oma en – iets minder – die van haar moeder, neemt ze een baantje om zo geld te sparen en haar droom te volgen.
Casey haalt de tweede ronde niet, maar een geboren danseres blijkt ze wel te zijn als ze op pad wordt gestuurd om auditie te doen bij Martha Graham. Ze kan haar geluk niet op, maar dan slaat het noodlot toe: Caseys oma overlijdt en Casey wil even niets meer weten van dansen. Toch keert ze terug naar de dansstudio en krijgt ze een beurs aangeboden. Eindelijk kan haar grote dansavontuur in New York echt beginnen, zoals haar oma dat had gewild.
Af en toe wat geluk kan goed zijn voor ee…Lees verder
De droom van de 12-jarige eigenzinnige Casey (ik-figuur) komt uit wanneer ze een studiebeurs verdient en in New York lessen gaat volgen in moderne dans. Ondanks dat ze haar overleden oma heel erg mist, lukt het Casey om door hard te werken de vaste invalster te worden bij een gerenommeerd gezelschap. Gedetailleerd, relativerend, beeldend en gevoelig worden de belevenissen, gevoelens en gedachten van een jong dorpsmeisje beschreven en gesitueerd ongeveer in de jaren zeventig van de vorige eeuw. Thema is het volgen van je droom ondanks tegenslagen zoals armoede, hoongelach van klasgenootjes, heimwee en zere voeten. Het verhaal is ingedeeld in vrij korte hoofdstukken en biedt niet alleen vele identificatiemogelijkheden voor dansliefhebbers (de auteur was docente dans en drama in New York), maar zet ook op gevoelige manier de liefde neer tussen het meisje, haar moeder en oma en de ontluikende vriendschappen met studiegenoten, een danslerares en zelfs met aartsrivale 'juf Nuf'. Vanaf ca. 1…Lees verder

Dansen tussen de sterren

Een heel romantisch verhaal over een tienermeisje dat ervan droomt een beroemde danseres te worden. Casey's moeder werkt hard om Casey een betere toekomst te bezorgen, maar dansles kan ze niet betalen. Voor Casey betekent dansen alles, ze is eenzaam en leeft zichzelf uit in de dans. Op school wordt ze vaak gepest. Haar leven krijgt een totaal andere wending wanneer ze meedoet aan een auditie in New-York. De dansmeester ziet in haar een natuurtalent en ze krijgt een beurs om in New-York een dansopleiding te volgen. Ze mag als primaballerina meedansen in een belangrijk danstheater.
Alles loopt niet van een leien dakje voor Casey. Ze wordt geconfronteerd met problemen en stelt zichzelf veel vragen over “het leven”. Ondanks het klassieke scenario van het arme meisje dat beroemd wordt, heeft dit verhaal diepgang. Als lezer word je geconfronteerd met de harde realiteit van de armoede in tegenstelling tot het leven van anderen die alles vanzelfsprekend vinden. De intieme band die Casey…Lees verder