Boek
Engels

The Golden house : a novel

Salman Rushdie (auteur)

The Golden house : a novel

Genre:
De patserige en schatrijke Nero Golden komt op de dag dat Obama als president gei͏̈naugureerd wordt met zijn drie wat aparte zonen in New York wonen. De acht jaar later nieuwgekozen president lijkt in veel opzichten op deze man.
Titel
The Golden house : a novel
Auteur
Salman Rushdie
Taal
Engels
Uitgever
London: Jonathan Cape, 2017
370 p.
ISBN
9781787330153 (hardback)

Andere talen:

Besprekingen

Op de dag van Obama's inauguratie, begin 2009, neemt een patserige, zich Nero Golden noemende miljardair met drie enigszins getroebleerde zonen zijn intrek in het duurste huis van een besloten tuinresidentie in New York's Greenwich Village. Zij blijken gevlucht uit Mumbai, waar de moeder in 2008 is omgekomen bij de terroristische novemberaanslagen, maar waar Nero kennelijk ook zelf moest vrezen voor zijn leven. In New York begint hij opnieuw met een mooie jonge Russische vrouw. Rushdie (1947) laat zijn verhaal vertellen door journalist René, een buurman, die in de mysterieuze familie een spannend filmonderwerp ziet. Het blijkt voorbarig in Nero een portret van Donald Trump te zien. Dat krijgt pas acht jaar later vorm als Obama wordt opgevolgd door een eveneens obsceen rijke, gestoorde en vulgaire man met groen haar die zich de Joker noemt. In deze politieke satire is Rushdie voor zijn doen 'realistisch'. Maar het bekende erudiete spel met literaire, mythologische en historische allusi…Lees verder

Over Salman Rushdie

CC BY 3.0 - Foto van/door David Shankbone

Ahmed Salman Rushdie (Bombay, 19 juni 1947) is een essayist en schrijver van fictie en voorvechter van de vrijheid van meningsuiting. Het toneel van zijn werk is veelal het Indiase subcontinent. Hij werd beroemd door zijn romans Midnight's Children en De duivelsverzen. Om het laatste boek werd hij in 1989 getroffen door een fatwa van de Iraanse moslimgeestelijke Khomeini waardoor hij vogelvrij werd verklaard en kon worden vervolgd door islamieten. Rushdie moest eerst tien jaar onderduiken en stond ook daarna onder constante Britse politiebescherming. Ten minste één bomaanslag tegen zijn leven mislukte voortijdig.

In zijn vertelstijl vermengt hij mythe en fantasie met het werkelijke leven. Hij wordt dan ook wel gerekend tot het magisch realisme. Een bron van inspiratie voor Rushdie is het werk van Günter Grass.

Leven

Rushdie werd geboren in een moslimfamilie van etnische Kasjmiri afkomst. Rushdie groeide op in Bo…Lees verder op Wikipedia