Boek
Nederlands

Vermoorde schuld

Ruth Rendell (auteur)
Hoofdinspecteur Wexford wordt geconfronteerd met drie ontvoeringen van jonge meisjes waarvoor de omwonenden de verantwoordelijkheid leggen bij een pedofiel die zijn straf net heeft uitgezeten.
Titel
Vermoorde schuld
Auteur
Ruth Rendell
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Harm done
Uitgever
Utrecht: Het Spectrum, 2000
381 p.
ISBN
90-274-6847-8

Besprekingen


Wexford is de al wat oudere, knorrige, intuïtieve speurder, die in en door de gesprekken met zijn adjunct inspecteur, de wat meer formele Burden, al heel wat duistere zaken opgehelderd heeft in het ogenschijnlijk zo lieve provincieplaatsje Kingsmarkham. Het imaginaire biotoop waarvan aan de hand van Rendells boeken nu al stilaan een heus stadsplan kan getekend worden binnen de contouren waarvan Rendells overtuigende volksmensen hun veelal karige bestaan leiden.

Deze keer wordt de stad opgeschrikt door de verdwijning, kort na elkaar, van twee tienermeisjes, die wel na een paar dagen teruggevonden worden, maar die weigeren te vertellen wat ze meegemaakt hebben. (Hier duikt de Rohypnol van de affaire-Dutroux op). De politie krijgt de handen vol met de hysterie die zich meester maakt van een volksbuurt als daar een veroordeelde pedofiel na het uitzitten van zijn gevangenisstraf terugkeert. Zou hij soms...? De publieke opinie, gevoed door de sensatiepers, is in alle staten. Als …Lees verder
Als hoofdinspecteur Wexford in het Engelse Kingsmarkham wordt geconfronteerd met de ontvoering van een meisje lijkt dit een incident te zijn. Maar als precies een week later opnieuw een meisje wordt ontvoerd, gaan hij en inspecteur Burden overeenkomsten zien. Hun onderzoek wordt bemoeilijkt door de opstand die in een sociale woonwijk uitbreekt vanwege de terugkeer van een pedofiel die zijn straf heeft uitgezeten. Onterecht leggen de wijkbewoners verbindingen tussen diens terugkeer en de ontvoering van een derde, veel jonger, meisje. Als in verband met de derde ontvoering een moord wordt gepleegd, heeft Wexford veel aan de kennis van zijn dochter die in een 'blijf-van-m'n-lijf huis' werkt en vindt hij de onverwachte oplossing. De detectives van de Engelse schrijfster (1930), waarin seksuele problematiek vaak een rol speelt, zijn een klasse apart. Dit is een nieuwe 'Wexford' detective, waarin actuele thema's goed zijn verwerkt tot een heel boeiend en goed opgebouwd verhaal, waarin een o…Lees verder

Over Ruth Rendell

CC BY 3.0 - Foto van/door Tim Duncan

Ruth Barbara Rendell, geboren als Ruth Grasemann (Londen, 17 februari 1930 – aldaar, 2 mei 2015), was een Britse schrijfster van psychologische misdaadromans. Ze kreeg de bijnaam "Queen of Crime" en schreef ook wel onder het pseudoniem Barbara Vine.

Rendell werkte aanvankelijk als journalist voordat ze in 1964 haar eerste roman schreef. Ze wordt vooral geroemd om haar taalgebruik en de diep uitgewerkte personages. Ook zijn in haar boeken de sociale veranderingen te zien. Zo besteedde ze in haar recentere boeken aandacht aan de veranderde sociale status van vrouwen en huiselijk geweld.

Buiten haar psychologische werk, is ze ook bekend geworden door haar reeks boeken over Inspector Wexford.

Voor haar werk heeft ze veel prijzen gekregen. In 1997 kreeg ze de niet-erfelijke titel Baroness Rendell of Babergh. Ze zat in het House of Lords namens de Labour Party.

Bibliografie

Lees verder op Wikipedia