Boek
Nederlands

De man zonder verleden

Ruth Rendell (auteur)
Na de dood van hun vader ontdekken zijn beide dochters dat hij veel voor hen verborgen heeft gehouden, zelfs zijn naam.
Extra onderwerp
THR, Romans, misdaad
Titel
De man zonder verleden
Auteur
Ruth Rendell
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The chimney sweeper's boy
Uitgever
Utrecht: Het Spectrum, 1998
383 p.
ISBN
90-274-6512-6

Besprekingen

Wanneer de bekende schrijver Gerald Candless op zijn eenenzeventigste aan een hartkwaal overlijdt, waagt de oudste van zijn twee aanbeden dochters zich op verzoek van zijn uitgever aan een biografie. Al snel blijkt dat het verleden van de schrijver pas op vijfentwintigjarige leeftijd begint, van de publiekelijk bekende levensgeschiedenis klopt niets. Zijn vrouw, die hij sinds de geboorte van de kinderen volledig heeft genegeerd, probeert intussen een nieuw leven op te bouwen, wat uiteindelijk zal leiden tot een verwijdering tussen haar en haar dochters. Door het speurwerk van de dochter komt er langzamerhand wat tekening in het verleden, tot zich uiteindelijk een familiedrama openbaart. In het laatste hoofdstuk blijkt wat de lezer al is gaan vermoeden: de tragiek die homoseksualiteit met zich mee kan brengen. Een uitstekende psychologische detectiveroman, traag verlopend zonder aan spanning te verliezen. Kleine druk, paperbackeditie.

Over Ruth Rendell

CC BY 3.0 - Foto van/door Tim Duncan

Ruth Barbara Rendell, geboren als Ruth Grasemann (Londen, 17 februari 1930 – aldaar, 2 mei 2015), was een Britse schrijfster van psychologische misdaadromans. Ze kreeg de bijnaam "Queen of Crime" en schreef ook wel onder het pseudoniem Barbara Vine.

Rendell werkte aanvankelijk als journalist voordat ze in 1964 haar eerste roman schreef. Ze wordt vooral geroemd om haar taalgebruik en de diep uitgewerkte personages. Ook zijn in haar boeken de sociale veranderingen te zien. Zo besteedde ze in haar recentere boeken aandacht aan de veranderde sociale status van vrouwen en huiselijk geweld.

Buiten haar psychologische werk, is ze ook bekend geworden door haar reeks boeken over Inspector Wexford.

Voor haar werk heeft ze veel prijzen gekregen. In 1997 kreeg ze de niet-erfelijke titel Baroness Rendell of Babergh. Ze zat in het House of Lords namens de Labour Party.

Bibliografie

Lees verder op Wikipedia