Boek
Nederlands

Tante Patatje

Ruben Prins (auteur), Marieke Nelissen (illustrator)
+1
Tante Patatje
×
Tante Patatje Tante Patatje
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Sem en Sofie hebben een hekel aan tante Patatje. Ze heeft altijd commentaar op hun tafelmanieren en eet al hun frieten op. Sem en Sofie bedenken allerlei wraakacties, maar die mislukken – tot hun vader meedoet.
Onderwerp
Familie, Foppen
Leesniveau
AVI 4, AVI M4
Titel
Tante Patatje
Auteur
Ruben Prins
Illustrator
Marieke Nelissen
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Leopold, 2013
30 p. : ill.
ISBN
9789025861469 (hardback)

Besprekingen

Sem en Sofie verheugen zich altijd op woensdag. Dan moet papa namelijk koken en hij maakt altijd iets lekkers. Patat bijvoorbeeld. Er is echter een probleem: hun nare tante komt ook altijd op woensdag eten en eet steeds zomaar de laatste patatjes. Sem en Sofie noemen haar dan ook Tante Patatje. Tante Patatje bemoeit zich overal mee. Zo moeten Sem en Sofie van Tante Patatje hun patat met mes en vork opeten. ‘Tut tut tut’! En patat heet geen patat, maar frites. ‘Zo hoort dat.’ En zo gaat het maar door. Sem en Sofie zijn het zat en bedenken een plan om Tante Patatje terug te pakken.
Tante Patatje is een leuk, herkenbaar verhaal dat goed aansluit op de belevingswereld van de doelgroep. Door de fijne lettergrootte, korte zinnen en het eenvoudige woordgebruik kan de beginnende lezer het verhaal goed zelf lezen en dat is precies waar het boekje voor bedoeld is. De leuke illustraties door Marieke Nelissen dragen bij aan het woord- en leesbegrip. Het gebruik van vrolijke, heldere …Lees verder
Broer en zus Sem en Sofie hebben een hekel aan tante Patatje die vaak op woensdagmiddag, net als papa lekker eten kookt, langskomt en de stemming verpest door te zeuren over hoe alles 'hoort' en ook nog al het eten opeet. Ze beramen plannen om haar bang te maken en weg te jagen. Grappig, eigentijds en sympathiek verhaaltje waarin de doelgroep, kinderen die het technisch lezen juist gaan verruilen voor leesbeleving, zich goed zal kunnen inleven. Duidelijke tekst in fladderzetsel, met alle leestekens makkelijk begrijpbaar, ook door maximaal drielettergrepige woorden, AVI-M5. Het dunne boekje is stevig gebonden en ziet er aantrekkelijk uit door de veelvuldige kleurrijke illustraties die met schijnbaar nonchalante details de sfeer goed weergeven. Deel van een kwaliteitsreeks met bekende schrijvers en een veelbelovende illustratrice. Tegelijk verscheen 'Verzin een list'*. Vanaf ca. 8 jaar.

Tante Patatje

Sem en Sofie zijn het beu dat tante Patatje elke woensdag komt aanbellen. Dan maakt papa iets lekkers klaar. Patat, bijvoorbeeld. Maar ze moeten 'frites' zeggen van tante en met de handen eten mag ook al niet. Bovendien eet Tante Patatje zo gulzig dat er voor niemand wat overblijft. Sem en Sofie broeden op een plan om haar af te schrikken. Bij haar volgende bezoek strooien ze extra veel peper op haar tantes pizza. Dus moet ze veel drinken. Sem zet een kikker in haar beker maar spijtig genoeg slikt ze hem niet in. Dus moeten ze iets anders bedenken.
Een verhaaltje dat jonge kinderen wel grappig zullen vinden en dat ze zelf kunnen lezen vanaf zeven jaar (M4). De illustraties zijn ook maar gewoontjes.