Luisterboek
Nederlands

Sjakie en de chocoladefabriek

Roald Dahl (auteur)

Sjakie en de chocoladefabriek

Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Het jongetje Sjakie beleeft in mijnheer Willie Wonka's wonderlijke chocoladefabriek de vreemdste avonturen
Titel
Sjakie en de chocoladefabriek
Auteur
Roald Dahl
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Charlie and the chocolate factory
Uitgever
Amsterdam: Rubinstein, 2005
3 cd's
Speelduur
3 uur
ISBN
90-5444-636-6 9789054448181

Andere formaten:

Besprekingen

Het moet niet meer gezegd worden dat luisterboeken een ware rage aan het worden zijn, bij zowel jongeren als volwassenen. In Nederland wordt een heuse Week van het Luisterboek georganiseerd, in november 2006 voor de tweede maal. Luisterboeken worden tegenwoordig op een nieuwe wijze gepresenteerd, in mooie jasjes en met groto promo-acties. Sociologisch liggen ze nu ook beter, met die lange files op onze wegen, met comfortabele luisterapparatuur, met de ipod (binnenkort kunnen ook Nederlandstalige titels gedownload worden), met kinderen die fundamenteel multimediaal opgroeien.

Het echte luister- of audioboek betreft natuurlijk een tekst die voorgelezen wordt door één lezer, al dan niet de auteur van het boek. Grote namen zoals Paul Biegel (De kleine kapitein; Japie & de zeven veren van de papegaai) en Jan Terlouw (Koning van Katoren) lezen hun klassieke boeken voor. We kunnen Jacques Vriens De verdwijning van de mislukte barbie, de eerste aflevering ui…Lees verder
Hoorspelbewerking van een van de bekendste boeken* van de populaire Engelse auteur. Rasverteller Jan Meng vertelt samen met o.a. Fred Butter, Karin Meerman en Fred Meijer het verhaal over de kleine Sjakie die na het winnen van een prijsvraag een rondleiding krijgt door de wonderlijke chocoladefabriek van mijnheer Willie Wonka. Samen met opa Jacob beleeft Sjakie de vreemdste avonturen en wordt het de heerlijkste dag van zijn leven. De intrige is heel onverwacht en vol humor. Het boeiende verhaal is ook succesvol verfilmd met Gene Wilder als Willie Wonka, de excentrieke eigenaar van de chocoladefabriek. Een tweede verfilming, met Johnny Depp in de hoofdrol, is onlangs gerealiseerd en draait vanaf 21 juli a.s. in de Nederlandse bioscopen. Op de omslag een (foto)afbeelding van de film(poster).

Over Roald Dahl

Roald Dahl (Llandaff, Zuid-Wales, 13 september 1916 – Oxford, 23 november 1990) was een Brits schrijver.

Hij schreef boeken voor zowel kinderen als volwassenen. Zijn schrijfstijl was bijzonder: de verhalen voor volwassenen zijn vaak bizar en die voor kinderen grappig, vreemd, onvoorspelbaar, griezelig en af en toe enigszins sadistisch. Zijn kinderboeken werden van tekeningen voorzien door Quentin Blake. Ze werden in Nederland zowel door de Griffeljury als door de Kinderjury verschillende malen bekroond. Zijn verhalen voor volwassenen waren over het algemeen kort en vertoonden vaak een verrassende wending aan het eind. De boeken Boy en Solo zijn autobiografisch.

Biografie

Jeugd

Roald Dahl werd in 1916 in Llandaff, Cardiff (Wales) geboren als kind van Noorse ouders, Harald Dahl en Sofie Magdalene Dahl-Hesselberg. Roald werd vernoemd naar de poolreiziger Roald Amundsen, een nat…Lees verder op Wikipedia