Boek
Nederlands

Oom Oswald : roman

Roald Dahl (auteur), Johannes Van Dam (vertaler)
Op listige wijze probeert een man in het bezit te komen van sperma van beroemde personen om dat ingevroren door te verkopen.
Extra onderwerp
HUM
Titel
Oom Oswald : roman
Auteur
Roald Dahl
Vertaler
Johannes Van Dam
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
My uncle Oswald
Uitgever
Amsterdam: Meulenhoff, 2016
253 p.
ISBN
9789029091350 (hardback)

Besprekingen

In dit verhaal is de hoofdfiguur de excentrieke levensgenieter en vrouwenversierder Oswald Henryk Cornelius. Over zijn seksuele avontuur met een melaatse midden in de woestijn van Afrika lazen we in 'Gelijk oversteken'. Nu verhaalt oom Oswald hoe hij op zeventienjarige leeftijd schatrijk wordt door de verkoop van een potentie-verhogend poeder. Aangezet door de jongste ontdekking van zijn oude scheikunde-mentor uit Cambridge rijpt dan een fantastisch plan in zijn brein: het opzetten van een ki-station voor vrouwen met als donors koningen, geleerden en kunstenaars. Hoewel Dahls kracht onmiskenbaar in het korte verhaal zit (inventiviteit, humor, grilligheid uitgestort over enkele bladzijden), zit ook deze roman vol kwaliteit: Dahl (1916-1990) lezen blijft een avontuur.

Over Roald Dahl

Roald Dahl (Llandaff, Zuid-Wales, 13 september 1916 – Oxford, 23 november 1990) was een Brits schrijver.

Hij schreef boeken voor zowel kinderen als volwassenen. Zijn schrijfstijl was bijzonder: de verhalen voor volwassenen zijn vaak bizar en die voor kinderen grappig, vreemd, onvoorspelbaar, griezelig en af en toe enigszins sadistisch. Zijn kinderboeken werden van tekeningen voorzien door Quentin Blake. Ze werden in Nederland zowel door de Griffeljury als door de Kinderjury verschillende malen bekroond. Zijn verhalen voor volwassenen waren over het algemeen kort en vertoonden vaak een verrassende wending aan het eind. De boeken Boy en Solo zijn autobiografisch.

Biografie

Jeugd

Roald Dahl werd in 1916 in Llandaff, Cardiff (Wales) geboren als kind van Noorse ouders, Harald Dahl en Sofie Magdalene Dahl-Hesselberg. Roald werd vernoemd naar de poolreiziger Roald Amundsen, een nat…Lees verder op Wikipedia