Boek
Nederlands

De mannen van de maandagochtend

Rinus Ferdinandusse (auteur), Tomas Ross (auteur)
Twee voormalige verzetsstrijders beramen een plan om wraak te nemen op de man die er met een fortuin aan geld dat voor de Duitsers was bestemd vandoor ging, waardoor zij in een kamp voor landverraders terecht kwamen.
Titel
De mannen van de maandagochtend
Auteur
Rinus Ferdinandusse Tomas Ross
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2003
553 p.
ISBN
90-234-0447-5

Besprekingen

Zoals meestal begint het allemaal vrij onschuldig: Wijand Alsema, een gepensioneerde graficus, na de Tweede Wereldoorlog geëmigreerd naar het zonnige zuiden van de Verenigde Staten, is zopas weduwenaar geworden en het ziet ernaar uit dat zijn leven voortaan zal neerkomen op een gezapig uitbollen in de richting van hoogbejaardheid. Een mysterieuze ansichtkaart uit Nederland met een cryptische boodschap van Wiebe Sybesma, een gewezen wapenbroeder uit de lang vervlogen dagen van het verzet, brengt echter leven in de brouwerij. Deze Sybesma, gewezen huurling, weet Alsema ertoe te bewegen om, na een afwezigheid van meer dan vijftig jaar, naar Nederland terug te keren om er wraak te nemen. Wraak omdat beide mannen bijna zestig jaar geleden, op het einde van de oorlog in 1944, ten onrechte werden beschuldigd van een miljoenendiefstal. Wraak ook omdat Sybesma na al die tijd zopas per toeval ontdekt heeft wie de werkelijke dader is geweest. Alsema, meer nog aangetrokken door het avontuur dan b…Lees verder
Sybesma en Alsema, twee voormalige verzetsstrijders beramen een plan om wraak te nemen op de man die er met een fortuin aan geld dat voor de Duitsers was bestemd vandoor ging, waardoor zij tweeën in een kamp voor landverraders terecht kwamen. Samen met de dochter van de bij de overval omgekomen commandant Kuijper beginnen zij het leven van deze Mooijman die later President van de Nederlandse Bank zou worden onaangenaam te maken. Met een beetje chantage en wat geweld slagen zij erin om hem behoorlijk zenuwachtig te maken. De twee oude mannen hebben hier 550 pagina's voor nodig. Veel en veel te veel, want de lezer wordt geconfronteerd met eindeloze besprekingen, overpeinzingen, bespiegelingen en terugblikken, waardoor de vaart en de actie goeddeels verdwenen zijn. De samenwerking tussen twee goede schrijvers levert dus niet per definitie een goed product op. Ook de humoristische kijk op veelal typisch Amsterdamse zaken kan dit verhaal niet redden. Kleine druk.

Over Rinus Ferdinandusse

Marinus Daniël (Rinus) Ferdinandusse (Goes, 28 november 1931) is een Nederlandse schrijver, onder andere van misdaadromans. Hij was van 1969 tot 1996 hoofdredacteur van Vrij Nederland.

Loopbaan

Ferdinandusse debuteerde als tekstschrijver en cabaretier op de christelijke HBS De Populier te Den Haag en was van 1954 tot 1965 leider van het Haags Studentencabaret. Van 1958 tot 1961 was hij redacteur van studentenblad Propria Cures. Ook werd hij bekend door zijn medewerking aan het satirische televisieprogramma van de VARA Zo is het toevallig ook nog eens een keer (1963-1966).

In 1969 volgde hij Mathieu Smedts op als hoofdredacteur van het opinieweekblad Vrij Nederland. Hiervoor stelde hij, ook na zijn vertrek als hoofdredacteur in 1996, de jaarlijkse Detective- en thrillergids samen, met korte besprekingen van wat op dat gebied was verschenen.

Sinds 2002 is hij vaste voorzitter ("voor …Lees verder op Wikipedia