Boek
Nederlands

Zomers licht

Rachel Hore (auteur)
Als haar vader na een hersenbloeding in het ziekenhuis ligt, helpt een muzikante zijn glas-in-loodatelier gaande te houden, waarbij zij bijzondere ontdekkingen doet.
Titel
Zomers licht
Auteur
Rachel Hore
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Angel of lost hearts
Uitgever
Amsterdam: De Boekerij, 2008
412 p.
ISBN
9789022549438

Besprekingen

De rode draad in Zomers licht is het woord "engel" en de Engelse titel Angel of lost hearts sloot hierbij beter aan. Elk hoofdstuk is voorzien van een citaat waarin een engel een rol speelt. Bovendien is de aanleiding van het verhaal de restauratie van een victoriaans glasraam, waar een engel het middelpunt van vormt. Alle dramatis personae hebben met dit glasraam te maken. Om te beginnen is er de ik-persoon, Fran, de dochter van de eigenaar van het glas-in-loodatelier. Haar vader ligt op sterven en dus moet ze haar tournee als muzikant stopzetten. In het atelier werkt Zac, die ze haast tot op de laatste bladzijde niet naar zijn juiste waarde weet te schatten. Ben is haar vriendje. Hij fascineert Fran en pas vrij laat ontdekt ze dat hij een egoïst is en haar gebruikt. Op zolder vindt ze tussen haar vaders papieren het dagboek van Laura, haar betoudovergrootmoeder. Het verhaal van die vrouw vertoont verrassend veel overeenkomsten met Frans leven. Eigenaardig genoeg wordt …Lees verder
Fran reist als muzikante over de hele wereld tot ze een bericht krijgt, dat haar vader na een hersenbloeding in het ziekenhuis ligt. Ze keert terug naar Londen, waar haar vader in het historische deel van de stad een glas-in-loodatelier heeft. Ze helpt zijn assistent de zaak draaiende te houden, treedt toe tot een kerkkoor en bezoekt oude vrienden. Door te zoeken in haar vaders documenten naar informatie over een te restaureren kerkraam komt ze op het spoor van een dagboek van een vrouw uit de 19e eeuw. Het leven van die vrouw toont overeenkomsten met haar eigen leven. Fran moet haar leven op een rij zetten: de verhouding tot haar vader, de waarheid over haar jonggestorven moeder, de keuze voor een partner en haar toekomst. De rode draad door het in de ik-vorm geschreven boek zijn engelen: in glas-in-lood, in gedaante van gestorvenen, reddende engelen en in voorwerpen. Positieve, maar ook wat langdradige roman. Kleine druk.

Over Rachel Hore

Rachel Hore (Surrey, 26 januari 1960) is een Brits schrijfster van romantische fictie. Zij woont met haar echtgenoot -de auteur D. J. Taylor- en hun drie kinderen in Norfolk.

Na het bestuderen van de moderne geschiedenis aan St Catherine's College (Oxford) werkte Hore bij uitgeverij HarperCollins totdat zij met haar gezin verhuisde naar Norfolk. Sindsdien geeft zij les in creatief schrijven en publiceren aan de Universiteit van East Anglia. Haar boeken zijn ook in het Nederlands vertaald.

Bibliografie

  • 2006 - The Dream House, Nederlandstalig: Het droomhuis
  • 2007 - The Memory Garden, Nederlandstalig: De droomtuin
  • 2009 - The Glasspainter's Daughter , Nederlandstalig: Zomers licht
  • 2010 - A Place of Secrets, Nederlandstalig: Sterrennacht
  • 2011 - A Gathering Storm, Nederlandstalig: De naderende storm
  • 2013 - Lees verder op Wikipedia