Boek
Nederlands
Nadat de Chinezen in 2007 een oliecrisis hebben veroorzaakt, worden zij gestraft met een expeditie van een elite-eenheid van de Amerikaanse marine.
Extra onderwerp
Cyber- en technothrillers
Titel
Het tweede commando
Auteur
Patrick Robinson
Vertaler
Gerrit-Jan Van den Berg
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The Shark mutiny
Uitgever
Utrecht: Bruna, 2002
414 p.
ISBN
90-229-8643-8

Besprekingen

We zijn 2007. De wereld is niet echt veel veranderd, de politieke en militaire machtsspelletjes tussen de grootmachten duren nog immer voort. Olie is nog altijd een van de belangrijkste handelsgoederen, het Midden-Oosten is nog steeds een instabiele regio. De Chinezen hebben samen met de Iraniërs een pijpleiding gelegd van Iran naar China, om de olie afkomstig uit Kazachstan ter plekke te krijgen. De Chinezen hebben een nieuwe raffinaderij gebouwd op het grondgebied van Iran, vlakbij de Straat van Ormoes. Tegelijk hebben ze een marinebasis opgezet in Birma, dicht bij de Straat van Malakka. Beide Straten zijn heel strategisch gelegen voor het vervoer van olie, gebruikmakend van supertankers. Luitenant Radshaw, die zich bezighoudt met het observeren van de bewegingen van de voor Amerika vijandelijke onderzeeboten, merkt heel wat ongewone scheepvaartbeweging op in de Straat van Ormoes, en denkt dat Iran en China samen bezig zijn een mijnenveld te leggen, om zo de doorgang van de supertan…Lees verder
Luitenant-ter-zee Ramshawe heeft lak aan de hiërarische orde en trekt naar zijn hoogste baas om zijn vermoedens uit te spreken: China is bezig de Straat van Ormoes te blokkeren om de wereldstabiliteit te vernietigen. De Amerikaanse marine stuurt, op zijn aanraden, een onderzeeër met twee gespecialiseerde SEAL-teams om de bommen te ontmijnen en een Chinese olieraffinaderij weer in handen te krijgen. De incompetente bevelvoerder van de onderzeeër Shark krijgt te maken met muiterij wanneer hij zijn mannen niet wil redden uit een hachelijke situatie. Vijfde techno-thriller van Robinson met een doordeweekse plot, een stoet aan eendimensionale personages en een onaanvaardbaar einde. Alleen nieuwkomer Ramshawe is een aanwinst voor de serie. Normale druk.

Over Patrick Robinson

Patrick Robinson kan verwijzen naar:

  • Patrick Robinson (schrijver) (1940), Brits columnist en schrijver
  • Patrick Lipton Robinson (1944), Jamaicaans jurist, diplomaat en rechter van het Joegoslavië-tribunaal
  • Patrick Robinson (acteur) (1963), Brits acteur
  • Patrick Robinson (widereceiver) (1969), Amerikaans widereceiver in American football
  • Patrick Robinson (cornerback) (1987), Amerikaans cornerback in American football
  • Patrick Robinson (modeontwerper) (1966), Amerikaans modeontwerper
  • Patrick Robinson (atleet) (1943), Jamaicaans sprinter, lid van het 4x100 meter team op de Olympische spelen 1964


Lees verder op Wikipedia