Boek
Nederlands

Temeraire

Naomi Novik (auteur)
In de Napoleontische oorlog tussen Engeland en Frankrijk zetten beide landen een luchtmacht van draken tegen elkaar in; een jonge Engelse scheepskapitein krijgt de beschikking over een zeer bijzondere draak. Vanaf ca. 15 jaar.
Extra onderwerp
fantasy
Titel
Temeraire
Auteur
Naomi Novik
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
His majesty's dragon
Uitgever
Amsterdam: M, 2006
286 p.
ISBN
90-225-4410-9

Besprekingen

Temeraire, het eerste deel van 'De Temeraire-trilogie', is anders. En het is prachtig. Net als de mooie, gebonden uitgave, ligt het verhaal over de Britse zeekapitein Laurence en zijn draak Temeraire heerlijk 'in de hand'. Draken en dus fantasy? Ja, in dit geval kan dat zo gesteld worden. De wereld van Temeraire is die van de 18e eeuw. Napoleon verovert Europa en voert oorlog met Engeland en de zeemacht van admiraal Nelson. Naomi Novik, die een passie heeft voor geschiedenis, houdt zich aan de historische werkelijkheid, waaraan ze slechts één verzonnen element heeft toegevoegd. Daarmee is het een alternatieve geschiedenis, die van oudsher tot de sciencefiction wordt gerekend. Het element dat Novik heeft toegevoegd, is het bestaan van gedomesticeerde draken, waardoor Napoleon en Engeland beschikken over een luchtmacht. Deze draken zijn er altijd geweest, ze worden als een vanzelfsprekend onderdeel van de werkelijkheid gepresenteerd, zonder ze op pseudowetenschappelijke wi…Lees verder
Deze historische fantasy-trilogie speelt in de Napoleontische oorlog tussen Engeland en Frankrijk, met een nieuw element: beide landen hebben een luchtmacht van bereden draken. In dit eerste deel volgen we kapitein William Laurence die tegen wil en dank berijder van de wel heel bijzondere draak Temeraire wordt. Deze mix van Hornblower en Pern is in zijn basisidee sterk, maar de uitvoering is vlak. De weinige gevechten missen pit en de draken zijn in de beste traditie van Anne McCaffrey veel te lief. Hier en daar wordt het zelfs pathetisch. Ook hoofdpersoon Laurence is veel te rechtschapen en vol plichtsbesef om een interessant 'leading character' te zijn. Het plot kabbelt rustig voort zonder een spanningsboog. Het taalgebruik is eenvoudig. Door dit alles vooral geschikt voor jongeren vanaf ca. 14 jaar. Het boek komt min of meer tot een afronding, maar er zullen nog twee delen volgen. De liefhebbers van zeeslagen en militaire avonturen zullen niets in dit werk zien, de fans van Anne Mc…Lees verder

Over Naomi Novik

Naomi Novik (New York, 1973) is een Amerikaans fantasyschrijfster. Ze werd geboren in de Verenigde Staten, maar haar ouders zijn afkomstig uit Polen en Litouwen.

Novik studeerde Engelse literatuur aan de Brown Universiteit en Informatica aan de Universiteit van Columbia. Ze werkte mee aan het computerspel Neverwinter Nights: Shadows of Undrentide, maar besloot toen om een carrière als schrijfster te beginnen.

Ze debuteerde met haar eerste roman, His Majesty's Dragon (in het Nederlands uitgebracht onder de naam Temeraire). Het was het eerste deel in haar Temeraire trilogie. Na het uitkomen van het eerste boek, in 2006, nam filmregisseur Peter Jackson een optie op de verfilming van de boeken.

Bibliografie

  • Temeraire
    • 2006 - His Majesty's Dragon (Temeraire)
    • 2006 - Throne of Jade (De Jaden Troon)
    • 2006 - Black Powder War (De …Lees verder op Wikipedia