Boek
Nederlands

De buskruitoorlog

Naomi Novik (auteur)
+1
De buskruitoorlog
×
De buskruitoorlog De buskruitoorlog

De buskruitoorlog

In de reeks:
Tijdens de oorlog tegen Napoleon wordt de draak Temeraire ingezet als luchtmacht. Lawrence en zijn draak keren terug uit China om in Turkije drie drakeneieren op te halen. Vanaf ca. 15 jaar.
Extra onderwerp
fantasy, Fantasiewerelden
Titel
De buskruitoorlog
Auteur
Naomi Novik
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Black powder war
Uitgever
Amsterdam: M, 2006
287 p.
ISBN
90-225-4412-5

Besprekingen

Na het frisse, humorvolle en originele eerste deel van 'Temeraire Series' (en niet trilogie, zoals de uitgever verkeerdelijk meldt) dreigt Novik in de fuik van haar succes terecht te komen. Het na twee boeken bekende idee van een historie met draken, gericht op de periode van Napoleon en getoond aan de hand van vliegenier Laurence en zijn draak Temeraire, wordt in dit derde deel verder vervolgd. Laurence en Temeraire reizen over land vanuit China terug naar Europa, naar Istanbul, om daar enkele waardevolle drakeneieren in ontvangst te nemen. De reis noch de ontvangst van de eieren blijkt eenvoudig, en daarna wordt de reis naar huis ook nog bemoeilijkt omdat ze betrokken raken bij de oorlog tussen Napoleon en de Pruisen. Die strijdt krijgt voor Laurence en Temeraire een persoonlijke tint, omdat hun aartsvijand, de Chinese draak Lin, zich bij Napoleon heeft aangesloten. Aan het eind vluchten ze naar Schotland, met een nieuw, zeldzaam draakje. De strijd tegen Napoleon en de strijd tegen …Lees verder
Dit is het derde* deel in de alternatieve geschiedenisserie gezet in de Napoleontische oorlog, waarin alle partijen een luchtmacht van draken hebben. In dit deel keren Lawrence en zijn draak Temeraire terug uit China om in Turkije drie drakeneieren op te halen. Bestond deel 2 voor een groot deel uit de reis naar China, nu gaat veel tijd zitten in de reis terug, wat het tempo van het boek niet ten goede komt. Zelfs de deelname in de veldslagen wordt met weinig vaart beschreven, waardoor deze serie van avonturenboeken sloom overkomt. De beide hoofdpersonen ontwikkelen zich niet verder: de draak blijft de loyale naïeveling, Lawrence de onzekere tobber. Het taalgebruik is eenvoudig, het plot consistent en goed te volgen. Het boek eindigt in een cliffhanger; meer delen (minstens drie) zullen volgen. De auteur is duidelijk een liefhebster van de Pern-serie van Anne McCaffrey en het zullen vooral de lezers van die drakenserie zijn die Temeraire zullen weten te waarderen. Ook geschikt voor jo…Lees verder

Over Naomi Novik

Naomi Novik (New York, 1973) is een Amerikaans fantasyschrijfster. Ze werd geboren in de Verenigde Staten, maar haar ouders zijn afkomstig uit Polen en Litouwen.

Novik studeerde Engelse literatuur aan de Brown Universiteit en Informatica aan de Universiteit van Columbia. Ze werkte mee aan het computerspel Neverwinter Nights: Shadows of Undrentide, maar besloot toen om een carrière als schrijfster te beginnen.

Ze debuteerde met haar eerste roman, His Majesty's Dragon (in het Nederlands uitgebracht onder de naam Temeraire). Het was het eerste deel in haar Temeraire trilogie. Na het uitkomen van het eerste boek, in 2006, nam filmregisseur Peter Jackson een optie op de verfilming van de boeken.

Bibliografie

  • Temeraire
    • 2006 - His Majesty's Dragon (Temeraire)
    • 2006 - Throne of Jade (De Jaden Troon)
    • 2006 - Black Powder War (De …Lees verder op Wikipedia