Tijdens de Tweede Wereldoorlog leidt de wiskundige Alan Turing een team dat een decodeermachine probeert te ontwerpen waarmee de oorlog gewonnen kan worden. Zijn sociale handicap gaat ten koste van de onderlinge samenwerking.
Titel
The imitation game
Regisseur
Morten Tyldum
Naar het werk van
Andrew Hodges
Componist
Alexandre Desplat 1961-
Acteur
Benedict Cumberbatch Keira Knightley 1985- Matthew Goode Rory Kinnear
Taal
Engels
Uitgever
Paradiso Home Entertainment, © 2015
1 dvd-video
Oorspr. opname
2014
Speelduur
109 min.
Aantekening
Gebaseerd op Alan Turing: The Enigma van Andrew Hodges Engels gesproken, Nederlands ondertiteld
EAN
5414937033126

Besprekingen

Engels biografisch drama van de Noorse regisseur Morten Tyldum over de briljante maar sociaal onhandige wiskundige Alan Turing gespeeld door Benedict Cumberbatch (Sherlock; 12 years a slave). Tijdens de Tweede Wereldoorlog weet hij in het diepste geheim, samen met enkele andere cryptografen, de Duitse enigma code te kraken. Hij ontwerpt daartoe een ingenieuze machine waarmee de communicatie van de Duitsers wordt ontcijferd. Dit heeft mede het verloop van de oorlog bepaald. Helaas wordt Turing na de oorlog verdacht van spionageactiviteiten en veroordeeld vanwege homoseksualiteit. Op 42-jarige leeftijd pleegt hij zelfmoord. De film is gebaseerd op de biografie van Andrew Hodges. Ab Zagt (Algemeen Dagblad 8-1-'15) geeft 4 (van 5) sterren: '(...) leunt volledig op de vertolking van Cumberbatch die van Turing een gekwelde ziel maakt, een man vol zelfverzekerde arrogantie, duidelijk contactgestoord en wereldvreemd, maar ook kwetsbaar en bevlogen. (...) magnifieke vertolking van deze verguis…Lees verder

Over Morten Tyldum

CC BY 3.0 - Foto van/door Fade In Magazine

Morten Tyldum (Bergen, 19 mei 1967) is een Noors filmregisseur.

Biografie

Tyldum werd geboren in Noorwegen en volgde een opleiding aan de School of Visual Arts in New York. Hij wilde oorspronkelijk muzikant worden maar wijzigde zijn ambitie toen hij de filmschool begon te volgen. Eerst werkte hij voor televisie, muziekvideo’s, reclamefilms en kortfilms en werd in 1999 in Dagbladet genoemd als filmtalent van het jaar. Zijn eerste langspeelfilm Buddy was meteen succesvol en kreeg positieve kritieken en onderscheidingen waaronder de belangrijkste Noorse filmprijs Amandaprisen. Na enkele Noorse films regisseerde hij in 2014 zijn eerste Engelstalige film The Imitation Game, goed voor 39 filmprijzen en 96 -nominaties waaronder 8 Oscar-nominaties.

Tyldum woont momenteel in Beverly Hills met zijn vrouw Janne en hun kind en hebben ook nog steeds een verblijf in Noorwegen.

Lees verder op Wikipedia

Suggesties

Publicaties over dit werk in de bibliotheek