Boek
Nederlands

De jongen die tegen IS strijdt

Masoud Aqil (auteur), Peter Köpf (medewerker), Jan Smit (vertaler)
Verslag van een Koerdische man van 280 dagen gevangenschap en martelingen door IS, de vlucht naar Duitsland, het verblijf in een asielzoekerscentrum en zijn bijdrage aan de bestrijding van IS.
Onderwerp
Islamitische Staat
Titel
De jongen die tegen IS strijdt
Auteur
Masoud Aqil 1993-
Medewerker
Peter Köpf
Vertaler
Jan Smit
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Mitten unter uns
Uitgever
Amsterdam: HarperCollins, 2018
318 p.
Aantekening
Journalist Aqil Masoud, Koerd en atheïst, wordt in 2014, wanneer hij een reportage aan het maken is voor een Koerdische televisiezender, ontvoerd en opgesloten door IS-terroristen. 280 dagen lang brengt hij door in donkere keldercellen, ondergaat hij martelingen en schijnexecuties. Dan wordt hij plots vrijgelaten. Hij vlucht naar Duitsland. Als hij, daar aangekomen, merkt dat IS de vluchtelingenstromen misbruikt om terroristen Europa binnen te sluizen, besluit hij, met gevaar voor eigen leven, om de inlichtingendiensten te helpen bij het opsporen van IS-strijders.
ISBN
9789402700497 (paperback)

Besprekingen

De auteur (1993) was journalist voor de Koerdische tv-zender Rudaw toen hij in december 2014 samen met een collega ontvoerd werd door Islamitische Staat (IS)-jihadisten. Hij verhaalt over zijn gevangenschap, de martelingen en schijnexecuties onder het zogenaamde IS-kalifaat. Als hij na 280 dagen gevangenschap in september 2015 de gevangenis verlaat in het kader van een gevangenenruil, vlucht hij samen met zijn moeder in de winter van 2015 naar Duitsland. Zijn reis als vluchteling is er één van ontberingen, onder andere een mislukte bootovertocht. In het asielzoekerscentrum in Duitsland ontdekt hij dat IS de vluchtelingenstroom gebruikt om terroristen Europa binnen te smokkelen, hij herkent zelfs enkele van zijn beulen. Geschokt besluit hij de strijd tegen IS aan te gaan en de Duitse inlichtingendienst te helpen door via sociale media IS-sympathisanten en jihadisten te identificeren. Een bijzonder verhaal dat niet alleen wijst op het grote gevaar dat onder de vluchtelingen schuilt, maa…Lees verder