Boek
Nederlands

Onrust in de onderbuik : een gynaecologe vertelt

+1
Onrust in de onderbuik : een gynaecologe vertelt
×
Onrust in de onderbuik : een gynaecologe vertelt Onrust in de onderbuik : een gynaecologe vertelt

Onrust in de onderbuik : een gynaecologe vertelt

Verhalen over patie͏̈ntes en hun kwalen uit de praktijk van een gynaecologe.
Onderwerp
Gynaecologie
Titel
Onrust in de onderbuik : een gynaecologe vertelt
Auteur
Marleen Temmerman
Taal
Nederlands
Uitgever
Leuven: Van Halewyck, 2004
197 p.
ISBN
90-5617-568-8

Besprekingen

In Onrust in de onderbuik neemt Marleen Temmerman, de eerste vrouwelijke professor gynaecologie in de Benelux, je mee naar haar consultatiebureau, een plek van hoop, maar ook van angst en verdriet, waar soms hartverscheurende beslissingen genomen worden. Al van toen ze als arts begon 25 jaar geleden, schreef ze dingen op die haar raakten. Soms heel trieste, soms heel mooie. Ze noteerde en bewaarde al haar hele leven lang alle mogelijke ervaringen en belevenissen, met in het achterhoofd dat ze er ooit iets mee ging doen.
Onrust in de onderbuik is een bundeling van ontroerende, grappige, soms schrijnende verhalen, doorspekt met zeer leesbare medische informatie. Het bevat 17 verhalen over vrouwen en seks, over vrouwenlevens en relaties, over mannen en kinderen. Zo vertelt ze bv. over de twaalfjarige Wendy die geen vriendje had, maar wel zwanger was; over Rita, gelukkig getrouwd en in verwachting van haar eerste kindje, dat aids bleek te hebben; of over Lore, die zo graa…Lees verder
Verbazend is dat vrouwen zo weinig weten over hun lichaam, ondanks allerlei soorten voorlichting, seksuele voorlichting en het internet. Dit boek helpt vrouwen hun lichaam beter te begrijpen aan de hand van waargebeurde ervaringen. Het betreft verhalen van vrouwen die de schrijfster, een gynaecologe, diep getroffen hebben en dit om verschillende redenen. Omdat ze zo doodgewoon, diep emotioneel, schrijnend of liefdevol waren, of omdat het vreugdekreten of klaagzangen waren. Het boek bevat een duidelijke inhoudsopgave en het woord vooraf geeft goed weer wat men in het boek kan verwachten. Mischien was het ook handig geweest om aan het einde van het boek een paar tips te geven over informatieve websites, boeken en adressen die betrekking hebben op de diverse ondewerpen die in het boek aan bod komen. Gemakkelijk leesbaar voor een breed publiek.

Over Marleen Temmerman

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Michiel Hendryckx

Marleen Irma Leopold Temmerman (Lokeren, 24 maart 1953) is een Belgische gynaecologe, hoogleraar en voormalig politica voor de sp.a. Ze is de eerste vrouwelijke Belgische professor Gynaecologie.

Biografie

Temmerman woonde van 1986 tot 1992 in Kenia. In 1994 was zij een van de stichtende leden van het International Centre For Reproductive Health (ICRH).

Politiek

Temmerman begon haar politieke carrière bij Agalev. In 2001 zat ze voor die partij even in de Lokerse gemeenteraad. In 2004 stapte ze over naar de sp.a. Vanaf de verkiezingen van 2007 zetelde ze voor die partij in de Senaat. In die hoedanigheid was ze ook Senaatsvoorzitster van de commissie van buitenlandse aangelegenheden en defensie. In 2011 volgde ze Johan Vande Lanotte op als fractieleider in de Senaat. In het najaar van 2012 verliet ze de actieve politiek, omdat ze een functie binnen de Wereldgezondheidsorganisatie ging bek…Lees verder op Wikipedia