Strip
Nederlands
Persepolis is het meermaals bekroonde levensverhaal van Marjane Satrapi, die opgroeit na de Islamitische Revolutie in Iran, naar het Westen uitwijkt om te studeren en vervolgens terugkeert naar haar vaderland.
Titel
Persepolis
Auteur
Marjane Satrapi
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Persepolis
Editie
7
Uitgever
Amsterdam: Atlas, 2009 | Andere uitgaves
346 p. : ill.
Aantekening
Eerder verschenen in 4 afzonderlijke delen
ISBN
9789045013039 (paperback)

Besprekingen

Met Persepolis schreef en tekende Marjane Satrapi een instantklassieker, en deze verzamelband van de oorspronkelijk vier delen is een must voor elke stripliefhebber. De jonge Iraanse vluchtelinge verhaalt haar bewogen jeugd en levert tegelijk een kroniek van de recente geschiedenis van haar land. Een intimistisch en intrigerend verhaal van hoe de islamitische revolutie en de Iran-Irak-oorlog de levens en geesten van de gewone Iraniërs raakten.

De kleine Marjane (Marji in het boek) en haar ouders behoren tot de betere en intellectuele middenklasse, en de pientere meid groeit op met verhalen over links-revolutionaire familieleden en hun vaak onfortuinlijke lot. Dat politieke bewustzijn domineert dit werk van bij het begin en gezien de impact van de fundamentalistische machtsovername en evolutie in Iran is het niet verwonderlijk dat dit een dik en imponerend stripverhaal is geworden. Een flink deel, voorbij de helft, speelt zich in Oostenrijk af, waar de hoofdpersoon als pu…Lees verder
Marjane Satrapi emigreerde als jonge vrouw van Iran naar Frankrijk. In 'Persepolis' beschrijft zij in stripvorm haar levensverhaal, dat begint rond 1979, als zij nog een meisje van 9 à 10 jaar is en de islamitische revolutie van Khomeiny op het punt staat uit te breken. Ze beschrijft de alledaagse gebeurtenissen in het gezin indringend en met veel humor. Als de oorlog met Irak uitbreekt, besluiten haar ouders dat het beter voor haar is om Iran te verlaten en vertrekt ze naar Oostenrijk, waar ze de middelbare school bezoekt, politiek actief wordt en haar eerste vriendje krijgt. De kloof tussen westerse waarden en wat ze van huis uit heeft meegekregen, weet ze echter niet te overbruggen. Ze keert terug naar Iran en trouwt daar met een studievriend, maar is te zeer verwesterd om weer te aarden en moet een keus maken tussen Oost en West. Een indrukwekkende, meermaals bekroonde ballonstrip in aansprekende zwart-wittekeningen en met een soepele verteltrant. Bundeling van vier eerder afzonde…Lees verder

Over Marjane Satrapi

CC BY 3.0 - Foto van/door Georges Bird

Marjane Satrapi (Perzisch: مرجان ساتراپی ; Rashjt, Iran, 22 november 1969) is een illustrator, striptekenaar en filmregisseuse.

Biografie

Marjane Satrapi werd in 1969 geboren in een Iraanse familie van communistische signatuur. Zij groeide op in Teheran gedurende de Iraanse Revolutie en de aanvang van de oorlog tussen Irak en Iran. Een oom, leider van de Iraanse Communistisch Partij, aan wie ze zeer gehecht was, werd vermoord door de nieuwe islamitische machthebbers.

In 1984, op de leeftijd van veertien jaar, sturen haar ouders haar naar Wenen om te ontsnappen aan de oorlog en het Iraans regime. Na haar middelbare studie trok zij naar Frankrijk en volgde de cursussen aan de École supérieure des arts décoratifs de Strasbourg.
Een ontmoeting met stripauteur David B. betekende een keerpunt in haar leven, omdat hij haar een passie voor het medium strip bijbracht. In haar eerste albums is de tekenstijl van David B…Lees verder op Wikipedia