Dwarsligger
Nederlands

54 minuten

Marieke Nijkamp (auteur), Ineke van Bronswijk (vertaler)
+1
54 minuten
×
54 minuten 54 minuten
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 15 jaar
De vier Amerikaanse tieners Autumn, Claire, Sylvia en Tomas worden gevolgd tijdens een 54 minuten durende schietpartij op hun highschool in Alabama. Vanaf ca. 15 jaar.
Onderwerp
Moorden, Schoolleven
Titel
54 minuten
Auteur
Marieke Nijkamp
Vertaler
Ineke van Bronswijk
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
This is where it ends
Parallelle titel
Vierenvijftig minuten
Uitgever
Amsterdam: Dwarsligger, copyright 2018
487 p. ; 12 cm
ISBN
9789049806347 (paperback)

Andere formaten:

Besprekingen

Opportunity Highschool maakt zich op voor een nieuw semester na de kerstvakantie. In de aula zijn alle leerlingen bijeen om te luisteren naar de gebruikelijke toespraak van de rector. Buiten de school is een groepje leerlingen in de vrieskou aan het trainen voor een komende atletiekwedstrijd. Twee jongens zijn stiekem bezig leerlingendossiers te lezen op de administratie. En ineens wordt iedereen opgeschrikt door het geluid van schoten. Dit verhaal is zo indringend geschreven, dat het je bij de keel grijpt. Vanuit verschillende perspectieven ervaren we wat er gebeurt op de school, maar lezen we ook wat er aan de schietpartij voorafging. Als lezer beginnen we langzaam de puzzelstukjes bij elkaar te voegen en zien we hoe het zover kon komen. Het verhaal laat je alles bijna in beelden meebeleven. Er zijn al meer jeugdboeken verschenen over schietpartijen op scholen, maar nog nooit zo aangrijpend verwoord als hier. Debuut van een Nederlandse schrijfster. Bijzonder is dat het oorspronkelij…Lees verder

Over Marieke Nijkamp

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Zz9pzza

Marieke Nijkamp is een Nederlandse schrijver van romans voor adolescenten (ook in het Nederlandse taalgebied regelmatig young adult novels genoemd).

Debuut

Begin 2016 verscheen haar debuutroman This is Where it Ends. Er werden meer dan 100.000 exemplaren van verkocht en het stond meer dan een jaar in de bestsellerlijst van de New York Times-bestsellerlijst (categorie young adult). Ze schreef deze roman oorspronkelijk in het Engels en pas later werd deze vertaald in het Nederlands, onder de titel 54 minuten. De roman gaat over een schietpartij op een middelbare school in Amerika. Gedurende ongeveer een uur worden vier hoofdpersonen gevolgd die elk om eigen redenen de schutter vrezen.

In 2021 schreef Nijkamp voor Marvel Comics de miniserie Hawkeye: Kate Bishop.

Persoonlijk leven

Naast haar schrijverschap werkt Nijkamp als ambtenaar bij de …Lees verder op Wikipedia

Suggesties