Als op een avond in Italie͏̈ de stroom uitvalt, is dat het begin van een terroristische actie van een groep anarchisten die een nieuwe wereldorde wil vestigen.
Titel
Black-out
Auteur
Marc Elsberg
Vertaler
David Orthel Marten De Vries
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Blackout : Morgen ist es zu spät
Editie
1
Uitgever
Houten: Van Holkema & Warendorf, 2012
590 p.
ISBN
9789000315352 (paperback)

Besprekingen

In zijn debuutroman Black-out schetst de Weense journalist en reclameman Marc Elsberg een rampscenario waarbij een breed opgezette aanval door terroristische hackers het Europese energiesysteem lam legt. Op zeer realistische wijze wordt een somber beeld geschetst van hoe kwetsbaar de moderne maatschappij is in het geval van een grootschalige, langdurige stroomuitval. Eerst vallen de verkeerslichten in Italië en Zweden uit, maar kort daarna dooft ook het licht in de andere Europese landen. Voor de liberalisering van de energiemarkt waren er nationale energiebedrijven die zowel elektriciteit produceerden als ze ook verdeelden. Nu is deze structuur grondig veranderd met als gevolg een opsplitsing in enerzijds stroomproducenten en anderzijds netexploitanten met stroombeurzen. Het hoogste doel is niet de bevoorrading van bevolking en industrie maar het creëren van winst, waardoor de catastrofe zich sneller uitbreidt.
Een lamp die niet meer brandt kan vervangen worden door kaars…Lees verder
Midden in de winter valt in Europa de stroom uit nadat in Zweden en Italië de eerste centrales zijn uitgevallen. Chaos is het resultaat als voedsel bederft, de watervoorziening gestopt is en trein-, telefoon- en internetverkeer onmogelijk worden. Noodaggregaten raken na enkele dagen zonder brandstof. Piero Manzano, in zijn jeugd een hacker, vermoedt dat hackers actief zijn en vindt het bewijs daarvoor in de slimme energiemeter bij hem thuis. Hij probeert dit aan de autoriteiten duidelijk te maken, maar moet eerst tot het hoofd van Europol doordringen voordat hij wordt geloofd. Wat volgt is een spannende jacht op de daders. De schrijver heeft zich uitstekend gedocumenteerd wat betreft de werking van energiecentrales en het belang van softwareprogramma’s daarbij. Ook de zich steeds uitbreidende ramp wordt overtuigend neergezet door het gebruik van een groot aantal verschillende perspectieven. Die variëren van regeringscentra en energiecentrales tot locaties waar de software ontwikkeld …Lees verder