Boek
Nederlands

Drakeneiland in nood

Lydia Rood (auteur), Kees De Boer (illustrator)
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Er is hongersnood op Drakeneiland vanwege een hamsterplaag. De eilandbewoners moeten een oplossing bedenken. Er ontstaan twee kampen. Het ene kamp wil de hamsters opeten, het andere niet.
Titel
Drakeneiland in nood
Auteur
Lydia Rood
Illustrator
Kees De Boer
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Leopold, 2014
135 p.
ISBN
9789025866433 (paperback)

Besprekingen

Drakeneiland in nood doet erg denken aan Lord of the flies, het beroemde boek van William Golding. Ook hier worden kinderen immers samengezet (zij het dan wel door volwassenen, niet door een vliegtuigongeluk) en zijn ze op elkaar aangewezen. Al snel merk je dat de kinderen een eigen samenleving creëren, met een taakverdeling en regels die alles moeten doen draaien.
Wanneer op het Drakeneiland een hamsterplaag uitbreekt, verdelen de kinderen zich spontaan in twee groepen: zij die de hamsters willen verjagen of zelfs opeten, en zij die de hamsters willen beschermen, desnoods ten koste van het eigen leven.
De oplossing voor het probleem dreigt even zijn geloofwaardigheid te verliezen wanneer ook het sprookje van de ‘Rattenvanger van Hamelen’ het boek binnensluipt. Toch weet Lydia Rood dit goed te mengen met een aannemelijke strategie om de hamsters samen te drijven.
Het verhaal heeft een cyclische opbouw, wat de lezer met een opgeruimd gevoel achterlaat. R…Lees verder
Op Drakeneiland wonen alleen kinderen. Ze zijn door volwassenen als straf naar het eiland gebracht. Problemen moeten de kinderen zelf oplossen. In dit achtste deel van de serie 'Drakeneiland'* krijgen de kinderen ruzie om een kwestie die de groep in twee kampen verdeelt. Het uitgangspunt van de serie is origineel en goed uitgewerkt. De kinderen hebben banen als schout, visser, waard, aanklager, etc. De plot doet enigszins denken aan 'Lord of the Flies' van William Golding. De karakters van enkele personages zijn uitgewerkt. Hoewel de omstandigheden moeilijk voor te stellen zijn, zullen lezers zich kunnen inleven in de personages. De sprekende illustraties zijn in zwart-wit en leiden niet te veel af van de tekst, maar zorgen voor afwisseling. Voor jonge lezers is het aan te raden bij het begin van de serie te starten. Op de schutbladen is een plattegrond van Drakeneiland afgedrukt in zwart-wit. Er is een uitgebreide website bij deze serie: www.drakeneiland.nl. Vanaf ca. 10 jaar.

Drakeneiland in nood

Deze keer gaat het er behoorlijk hard aan toe op Drakeneiland. De kinderen voeren een strijd tegen de hongersnood. Die wordt veroorzaakt  door een stelletje hamsters dat zich snel voortplant en alle voorraden opvreet. Ze kunnen niet rekenen op hulp van het vasteland. Het lijkt wel ieder voor zich en de democratie heeft hard te lijden onder de kampvorming. De ene groep ‘stop de slachting’ gaat liever zelf dood dan de hamsters om te brengen, terwijl de groep ‘kinderen eerst’ koste wat het kost zichzelf wil redden en best wel een hamster zou lusten.
Opnieuw een spannend en avontuurlijk boek over Drakeneiland, met een goede typering van de uiteenlopende karakters. Zoals steeds is de setting hetzelfde, maar de invalshoek anders. Deze keer speelt Stijn de hoofdrol. Hij ontdekt waarom de voedselvoorraden zo snel opraken en probeert er met de hulp van Jonathan en Jelle iets aan te doen. Maar ook voor Stijn is het niet altijd even duidelijk wie nu tot welk kamp behoort, op wie hij echt k…Lees verder

Over Lydia Rood

Lydia Rood (Velp, 23 mei 1957) is een Nederlandse schrijfster van boeken voor kinderen, jongeren en volwassenen.

Levensloop

Na de Montessori-basisschool en het gymnasium studeerde Rood aan de School voor Journalistiek in Utrecht. Na haar afstuderen in 1984 werkte ze van 1985 tot en met 1991 als eindredacteur 'binnenland' bij de Volkskrant. Ze studeerde Spaanse taal en letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam en behaalde in 1988 haar doctoraaldiploma. In 1991 stopte zij met haar baan bij de Volkskrant om zich definitief aan het schrijverschap te wijden. Ze bleef wel freelance journalist voor diverse kranten en tijdschriften.

Roods eerste jeugdroman, Een geheim pad naar gisteren, verscheen in 1982. Dit verhaal schreef ze voor eigen plezier, op aanraden van haar broer Niels stapte ze ermee naar een uitgever. Rood heeft werk in allerlei genres op haar naam staan, zoals romans, erotische verhalen, thrillers, tone…Lees verder op Wikipedia

Suggesties