Boek
Nederlands

Jani Kekke en de blauwe dagdromer

Lisa Boersen (auteur), Linda Groeneveld (illustrator)
+1
Jani Kekke en de blauwe dagdromer
×
Jani Kekke en de blauwe dagdromer Jani Kekke en de blauwe dagdromer
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Tim ontdekt een Kekke op zijn kamer. Dat is een klein mannetje dat strooizand rondbrengt om de mensen in slaap te brengen. Vanaf ca. 8 jaar.
Onderwerp
Dromen
Leesniveau
AVI 8
Titel
Jani Kekke en de blauwe dagdromer
Auteur
Lisa Boersen
Illustrator
Linda Groeneveld
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Nieuw Amsterdam, 2007
103 p. : ill.
ISBN
9789046802519

Besprekingen

Tim heeft een bijzonder talent voor dagdromen. Daardoor is hij een van de weinige mensen die de zgn. 'Kekkes' kunnen zien. Een Kekke is een kabouterachtig wezentje (maar géén kabouter) dat de mensen in slaap strooit. De kleine Jani Kekkie is daar erg handig in, maar op een dag maakt hij toch een zware fout: hij schrikt zo erg dat hij te veel slaapzand strooit, en dat net in de ogen van de koningin. Die zal daardoor geen acht uur, maar honderd jaar slapen. Gelukkig is hij slim en weet hij uit boeken dat enkel de kus van een man de slaap kan doorbreken. Daarom maakt hij zich zichtbaar voor Tim, ook al overtreedt hij daarmee een groot taboe. Hij hoopt dat ook de kus van een kleine jongen de koningin zal kunnen wekken. Al vlug stapelen de problemen zich op: je komt immers niet zomaar bij de koningin. Gelukkig is er nog Svetlana, de Russische kindermeid met haar grote fantasie.

Het verhaal van Tim en Jani Kekke is een variant op Doornroosje, gemengd met wijsheden over het za…Lees verder
De ouders van Tim hebben hoge verwachtingen van hun zoon, maar hij zit het liefst de hele dag te dromen. Dan wordt hij op een avond aangesproken door een klein mannetje: geen kabouter met een puntmuts, maar een Kekke met een zonnebril. Kekkes brengen strooizand rond om de slaap onder de mensen te verdelen. Normale mensen kunnen hen niet zien, maar Tim wel omdat hij zo goed is in dagdromen. Jani Kekke heeft een vreselijke fout gemaakt: hij heeft de koningin per ongeluk voor honderd jaar in slaap gestrooid! Alleen een man kan haar wakker kussen, net als in het sprookje van Doornroosje. Maar Tim is nog maar een kind, hoe kan hij ooit bij de koningin komen? Een humoristisch, sprookjesachtig en goedgeschreven debuut. Het personage van de ondeugende Kekke zal kinderen zeker aanspreken. Jammer alleen van het sobere omslag: hierdoor oogt het boek serieuzer dan het is, alsof het voor oudere lezers is bestemd. Met kleine, gedetailleerde illustraties in zwart-wit. Vanaf ca. 8 jaar.

Jani Kekke en de blauwe dagdromer

Dat is nu echt één van de fijnste dingen die er bestaan in het harde recensentenbestaan: totaal geen verwachtingen hebben van een boek en dan geconfronteerd worden met een aangenaam kleinood. Het was nog eens zover met dit debuut van Lisa Boersen. Gesmuld hebben we van de belevenissen van Tim, een jongetje wiens grootste talent bestaat uit het onvervalst beoefenen van de kunst van het dagdromen. Een talent dat niet meteen hoog gewaardeerd wordt door de volwassenen in zijn omgeving. Alleen Svetlana, de Russische au pair met een groot hart, gelooft onvoorwaardelijk in de kwaliteiten van de jongen onder haar hoede. En zij is niet de enige ... Op een avond maakt Tim namelijk kennis met Jani Kekke, een ongelooflijk klein mannetje dat zich ongelooflijk druk maakt als hij kabouter genoemd wordt. Jani Kekke behoort namelijk tot het volk van de Kekkes, die de belangrijke taak hebben de hele wereldbevolking ’s avonds met slaapzand in slaap te gooien. Een zeer verantwoordelijke functie, die t…Lees verder