Boek
Nederlands

Hermelijn

In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 15 jaar
Genre:
Titel
Hermelijn
Auteur
Linda Van Mieghem
Taal
Nederlands
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2014
276 p.
ISBN
9789044821703 (hardback)

Besprekingen

Hermelijn is een nieuw, aangrijpend jeugdboek van Linda Van Mieghem, waarmee de auteur haar verontwaardiging toont over de toenemende onverdraagzaamheid. Ze vertelt het verhaal van Savannah, een thuisloze jongere die op de vlucht moet voor de geheime dienst. Het huidige politieke bewind is namelijk bikkelhard voor daklozen, en in het bijzonder voor dolende jongeren.
In het voorwoord laat Van Mieghem Frederic De Bièvre aan het woord, de zogenaamde auteur van het verhaal, maar ook een personage dat Savannahs weg kruist. Op basis van getuigenissen en geluidsopnames van de verongelukte journaliste Véronique Cantillon vertelt hij het verhaal van de dolende jongeren, en meer bepaald dat van Savannah en haar mysterieuze engelbewaarder, Hermelijn.
Hermelijn wordt in de tegenwoordige tijd verteld, met af een toe een flashback naar het verleden. Savannahs herinneringen aan vroeger, toen ze nog bij haar ouders was, staan in cursief.
De dreiging die uitgaat van het bl…Lees verder
De 16-jarige Savannah is een dojo, een dolende jongere. Samen met andere thuis- en landloze jongeren woont zij in een oude boerderij. Savannah verdient geld met dansen op het plein in de stad. Ze is altijd alert: er zijn al veel dojo's spoorloos verdwenen en nu heeft een geheim agent van de extreem-rechtse politieke partij Mea Patria het op haar voorzien. Wanneer haar boerderij afbrandt, moet Savannah vluchten. Zou Hermelijn, de onbekende engel-jongen met het witte haar, haar volgen en blijven beschermen? Een indringend en aangrijpend verhaal over onderdrukte jongeren die proberen te overleven onder een repressief bewind. Jongeren zullen zich goed in Savannah kunnen verplaatsen: haar gevoelens en gedachten zijn helder verwoord, haar keuzes begrijpelijk en realistisch. Flashbacks vertellen over Savannah's verleden. Het taalgebruik is licht literair, krachtig en overtuigend. De Vlaamse auteur Linda Van Mieghem (1948) schreef vele jeugdboeken, waarvan verschillende zijn bekroond door de …Lees verder

Hermelijn

Savannah is een dakloos, roodharig meisje. Mensen zoals zij worden dojo’s genoemd, dolende jongeren. De politieke partij die aan de macht is, vervolgt deze jongeren zeer rigoureus. Jongeren worden opgepakt, verdwijnen of worden zelfs koelbloedig vermoord. Ook de samenleving spuwt hen meestal uit. Savannah is dus ook voortdurend op de vlucht. Als we haar leren kennen, leeft ze samen met enkele andere kinderen in een soort gemeenschap. Hun leven is zwaar. Savannah brengt wat geld in het laatje met datgene wat ze zeer goed kan: dansen. Dat doet ze meestal op het plein voor de basiliek. Als ze op een dag terugkeert naar de boerderij waar ze verblijft, vindt ze die platgebrand terug. Bijna al haar vrienden, waaronder haar liefje, zijn dood. Voor Savannah begint nu een zeer moeilijke tijd. Ze wordt op de hielen gezeten en moet voortdurend elders onderduiken. Dan duikt er een vreemde jongen op. Hij is ongeveer zestien jaar en heeft spierwitte haren, zoals de wintervacht van een hermelijn…Lees verder

Suggesties