Boek
Nederlands

Sam en de ongelooflijk lieve Boy, of Hoeveel rampen er kunnen gebeuren voor je dertien wordt.

+1
Sam en de ongelooflijk lieve Boy, of Hoeveel rampen er kunnen gebeuren voor je dertien wordt.
×
Sam en de ongelooflijk lieve Boy, of Hoeveel rampen er kunnen gebeuren voor je dertien wordt. Sam en de ongelooflijk lieve Boy, of Hoeveel rampen er kunnen gebeuren voor je dertien wordt.

Sam en de ongelooflijk lieve Boy, of Hoeveel rampen er kunnen gebeuren voor je dertien wordt.

Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Titel
Sam en de ongelooflijk lieve Boy, of Hoeveel rampen er kunnen gebeuren voor je dertien wordt.
Auteur
Kristien Dieltiens
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Sint-Niklaas: Abimo, 2014
181 p. : ill.
ISBN
9789462342620 (hardback)

Besprekingen

In de weken voor ze 13 wordt, verhuist Sam naar een andere stad met haar moeder, om bij haar moeders vriendin te gaan wonen. Ze moet haar geliefde oma achterlaten, haar poes loopt weg en tot overmaat van ramp wordt ze gepest op haar nieuwe school. Dat maakt haar eenzaam, waardoor ze spannende dingen gaat doen waarvan ze weet dat ze niet mogen. Zoals bij de buurman op bezoek gaan, terwijl ze niet weet of hij gewoon aardig is of een kinderlokker, en op Facebook steeds intiemer worden met Boy, een jongen van 14, met wie ze op haar verjaardag stiekem afspreekt om samen te verdwijnen. Eigentijds ik-verhaal met verrassende wendingen en veel identificatiemogelijkheden. Jonge tieners worden, zonder expliciet te worden, gewezen op het gevaar van sociale media. Met achterin uitleg en informatie voor zowel ouders als kinderen. Grafisch omslag, speelse zwarte silhouetjes van de kat van Sam onder aan elke bladzijden. Vanaf ca. 12 jaar.

Sam en de ongelooflijk lieve Boy

Sam wordt weldra dertien en ze wil dat die dag een bijzondere dag wordt. Tot nu toe woonde Sam met haar moeder bij oma en ze kan het erg goed vinden met haar oma. Alhoewel ze haar papa nooit gekend heeft, mist ze een papa en zeker nu haar mama een lesbische relatie is begonnen. Mama en haar vriendin Nanna hebben besloten naar een andere stad te verhuizen en meteen zou haar mama een zelfstandige praktijk in de nieuwe woning opstarten. Sam moet dus mee verhuizen, weg van oma en haar school en haar vriendinnen. Ze moet ook slikken dat Nanna zich met haar opvoeding bemoeit. Sam wil het liefst dat alles zo gewoon mogelijk is, zoals het er in een gewoon gezin aan toe gaat. De verhuizing brengt veel spanningen met zich mee. Het huis is in een tamelijk slechte staat, de opstart van de kinepraktijk loopt niet zoals verwacht en Sam heeft moeite om de bemoeienissen van Nanna te accepteren. Op de koop toe wordt Sam op school gepest met de gekke zelfgebreide truien van Nanna die ze draagt én me…Lees verder

Over Kristien Dieltiens

Kristien Dieltiens (Antwerpen, 27 september 1954) is een jeugdauteur. Ze werkte sinds 1974 met kinderen die de inspiratiebron zijn voor haar boeken. Ze gaf les in de steinerschool van Brugge. Nadien werkte ze voltijds als auteur en illustrator en gaf lezingen voor alle leeftijden. Veel van haar boeken zijn vertaald.

Haar eerste jeugdroman, getiteld Olrac, verscheen in Duitse vertaling en kreeg in 2002 de prijs van de Vlaamse Kinder- en Jeugdjury.

Selectieve bibliografie

 • De gouden bal (1997)
 • Olrac (12/10 2000)
 • De moedervlek (2002)
 • Kokkerellen (2002)
 • Bloemen op de muur (2003)
 • Ik ben nummer dertien (2004)
 • Aude (2005)
 • De nieuwe knecht van Sinterklaas (2005)
 • De stille pijn van Luca (2005)
 • En de zee nam Eben mee (2005)
 • Knikkers op de weg …Lees verder op Wikipedia