Boek
Nederlands

Er zit een leeuw in mij

Kristien Dieltiens (auteur), Marijke Klompmaker (illustrator)
+1
Er zit een leeuw in mij
×
Er zit een leeuw in mij Er zit een leeuw in mij
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Wouts gedrag zorgt voor veel onrust en rommel in huis. Na een kort gesprek besluiten zijn ouders dit gedrag samen met Wout aan te pakken. Prentvertelling met praktische tips voor begeleiders over ADHD. Vanaf ca. 5 jaar.
Onderwerp
ADHD
Titel
Er zit een leeuw in mij
Auteur
Kristien Dieltiens
Illustrator
Marijke Klompmaker
Taal
Nederlands
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2005
[28] p. : ill.
ISBN
90-448-0439-1 (hardback) 9789044804393 (hardback)

Besprekingen

Uitgeverij Clavis en educatieve uitgeverij Delubas tekenen samen voor de informatieve reeks 'bij.de.hand'. Bedoeling is kleurrijke en speelse prentenboeken te maken met een informatief extraatje. Elk boek bevat een bijsluiter voor ouders en leerkrachten.

Wout is altijd druk. 's Morgens maakt hij met zijn lawaai iedereen voor dag en dauw wakker en laat een spoor van vernieling achter in de keuken en de woonkamer wanneer hij zijn eigen ontbijt klaarmaakt. Verder bindt hij de poes vast met breiwol van mama, verknoeit een videoband door tegelijkertijd op te veel knopjes van de video te drukken, scheurt bladen uit het lievelingsboek van zijn zus om er proppen van te maken en ga zo maar door. Maar Wout doet dit niet met opzet. Hij beseft echt niet dat hij dingen doet die eigenlijk niet door de beugel kunnen. Als Wouts ouders hem confronteren met zijn gedrag, zegt Wout: "het was echt de schuld van de leeuw in mij." Daarop besluiten Wout en zijn ouders die leeuw te temmen, eventueel me…Lees verder
Als Wout in alle vroegte wakker wordt, zoekt hij op alle mogelijke en onmogelijke manieren afleiding. De chaos die hij dan om zich heen aanricht, is voor zijn ouders aanleiding om eens rustig met Wout over zijn gedrag te praten. Uitgeput valt Wout daarna in slaap. Zorgvuldig uitgegeven en fleurig geïllustreerd prentenboek dat het gedrag en de gevolgen daarvan laat zien van een kind met ADHD. Op de onder meer met krijt en pen gemaakte illustraties, die vaak twee bladzijden beslaan, valt veel te zien en is duidelijk te volgen hoe de wanorde door Wouts toedoen toeneemt. Het boek, dat te gebruiken is met kinderen vanaf ca. 5 jaar, sluit af met een uitgebreide bijsluiter, waarin aanvullende informatie gegeven wordt over ADHD, herkenningspunten van ADHD voor ouders en verzorgers en de behandelingsmogelijkheden. Verder bevat het boek een korte literatuurlijst voor ouders en verzorgers en vermeldt het enkele internetadressen voor verdere informatie. Ook noemt het boek nog enkele andere titels…Lees verder

Er zit een leeuw in mij

Dit boek bevat een fictiegedeelte, een voorleesverhaal voor kinderen vanaf vijf jaar. Na het verhaal volgt er een verhelderende uitleg rond het thema ADHD door het centrum ZitStil. Wout is een moeilijk kind. Heel druk, beweegt voortdurend. Er sneuvelt ook vaak wat in huis. Wout doet het niet opzettelijk en is ook erg verdrietig als hij merkt hoeveel verdriet hij zijn zus en ouders doet, maar hij kan het niet helpen. Wat zou het fijn zijn als die leeuw in hem ook wat rust zou vinden. Op humoristische wijze wordt verduidelijkt wat er zoal gebeurt bij een kind met ADHD. Het beeld dat van de hyperactive jongen wordt geschetst, is heel duidelijk en herkenbaar maar ook wat stereotiep. In de bijsluiter krijgen ouders en leerkrachten ook nog wat verhelderende informatie en contactadressen rond kinderen met ADHD.

Over Kristien Dieltiens

Kristien Dieltiens (Antwerpen, 27 september 1954) is een jeugdauteur. Ze werkte sinds 1974 met kinderen die de inspiratiebron zijn voor haar boeken. Ze gaf les in de steinerschool van Brugge. Nadien werkte ze voltijds als auteur en illustrator en gaf lezingen voor alle leeftijden. Veel van haar boeken zijn vertaald.

Haar eerste jeugdroman, getiteld Olrac, verscheen in Duitse vertaling en kreeg in 2002 de prijs van de Vlaamse Kinder- en Jeugdjury.

Selectieve bibliografie

 • De gouden bal (1997)
 • Olrac (12/10 2000)
 • De moedervlek (2002)
 • Kokkerellen (2002)
 • Bloemen op de muur (2003)
 • Ik ben nummer dertien (2004)
 • Aude (2005)
 • De nieuwe knecht van Sinterklaas (2005)
 • De stille pijn van Luca (2005)
 • En de zee nam Eben mee (2005)
 • Knikkers op de weg …Lees verder op Wikipedia

Suggesties