Dwarsligger
Nederlands

De broederschap van de druif

John Fante (auteur), Dirk-Jan Arensman (vertaler)
+1
De broederschap van de druif
×
De broederschap van de druif De broederschap van de druif
In de reeks:
Genre:
Een Amerikaanse schrijver (50) hoort dat zijn hoogbejaarde Italiaans-Amerikaanse ouders willen scheiden. Dat is niet voor het eerst, maar ditmaal lijkt het serieus te zijn, dus hij haast zich naar zijn ouderlijk huis.
Titel
De broederschap van de druif
Auteur
John Fante 1909-1983
Vertaler
Dirk-Jan Arensman
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The brotherhood of the grape
Uitgever
[Amsterdam]: Dwarsligger, 2018
375 p. ; 12 cm
ISBN
9789049806156 (paperback)

Besprekingen

Henry Molise is een vijftigjarige Amerikaanse schrijver die op een dag van zijn broers hoort dat zijn hoogbejaarde Italiaans-Amerikaanse ouders willen scheiden. Dat is niet voor het eerst, maar ditmaal lijkt het serieus te zijn, dus hij haast zich naar zijn ouderlijk huis en raakt daar verwikkeld in de gebruikelijke halfserieuze ruzies tussen zijn boertige, onaangepaste en dikwijls halfdronken vader en zijn warhoofdige moeder die geniet van drama en tussen alle scènes door uren achter haar geliefde fornuis staat. Hoezeer hij de ruzies die zijn ouders veroorzaken ook haat, toch raakt Henry weer ingesponnen door alle opwinding die ze genereren, en uiteindelijk begeleidt hij zijn vader zelfs op diens laatste metselklus. Enigszins voorspelbare maar daarom nog niet minder innemende tragikomedie met veel begrip voor zowel de irritatie als de liefde die onredelijke ouders in hun even onredelijke kinderen kunnen opwekken, uitstekend vertaald. Kleine druk.

Over John Fante

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Nail Babayev

John Fante (Boulder (Colorado), 8 april 1909 – Los Angeles, 8 mei 1983) was een Amerikaans schrijver van Italiaanse komaf.

Biografie

Fante was een zoon van een metselaar, een Italiaanse immigrant die zich had gevestigd in de Amerikaanse staat Colorado. Hij groeide op in het stadje Boulder. In 1929 stopte hij met zijn studie aan de Universiteit van Colorado en verhuisde hij naar Los Angeles, om zich aan een schrijversloopbaan te wijden. Hij vestigde zich in de wijk Bunker Hill.

In 1932 lukte het hem voor het eerst een kort verhaal geplaatst te krijgen in The American Mercury, het tijdschrift van H.L. Mencken. Het blad plaatste in de jaren daarna meerdere verhalen van Fante. Vaak gingen de verhalen over zijn jeugd en de sneeuw van Colorado. In 1938 hielp Mencken Fante om een uitgever te vinden voor zijn eerste roman; Wait Until Spring, Bandini. Een jaar later verscheen Ask the Dust en in 1940 Dago RedLees verder op Wikipedia