Boek
Nederlands

Mannen onder elkaar : roman

Jean-Paul Dubois (auteur)
+1
Mannen onder elkaar : roman
×
Mannen onder elkaar : roman Mannen onder elkaar : roman

Mannen onder elkaar : roman

Op zoek naar zijn ex-vrouw rekent een ongeneeslijk zieke man af met haar laatste minnaar.
Titel
Mannen onder elkaar : roman
Auteur
Jean-Paul Dubois
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Hommes entre eux
Uitgever
Amsterdam: De Arbeiderspers, 2008
169 p.
ISBN
9789029566100

Besprekingen

Na Een Frans leven (De Leeswolf 2005, p. 465), dat met de Prix Femina werd bekroond, en De verbouwing (De Leeswolf 2007, p. 502) is dit het derde werk van de Franse journalist Jean-Paul Dubois dat in een Nederlandse vertaling verschijnt.

Mannen onder elkaar leest als een trein die op weg is naar een welomschreven bestemming: al van bij aanvang wordt duidelijk waar het het hoofdpersonage om te doen is. Paul Hasselbank is ernstig ziek en wil voor hij sterft zijn ex-vrouw Anna nog eens zien. Zijn dagelijks levenspatroon speelt zich op die manier af in een dubbele onbestemdheid. Het perspectief van een nakend levenseinde en de onzekerheid of hij zijn vrouw nog zal terugzien, vormen de drijfveer om ? enkel op basis van een brief die afgestempeld werd in North Bay ? te vertrekken naar Canada, waar hij Anna hoopt te vinden.

De queeste van Hasselbank wikkelt zich af in korte hoofdstukken en wordt in reliëf geplaatst door af en toe een ander ge…Lees verder
De manieren van mannetjesdieren... Met een slopende ziekte onder de leden en medicamenten in zijn bagage reist Paul Hasselbank af naar het barre North Bay in het Canadese Ontario, waar hij nog een keer zijn drie jaar eerder vertrokken vrouw Anna hoopt terug te zien. Of het nu de vraatzucht van de patser naast hem in het vliegtuig betreft, de vileine intimidatie van een arrogante aristocraat of de bloeddorstige inzet bij een genadeloos ultimate fight: de masculiene drift is en blijft kennelijk prooigericht. Een zwarte dreiging tekent zich af tegen een inwit sneeuwlandschap. Zijn vrouw lijkt onderdak te hebben gevonden bij Floyd Paterson, een jager, "de man uit één stuk", maar wel gezegend met het getransplanteerde hart van een moordenaar. Maar eenmaal bij diens bloedrode huis aangekomen in zijn bloedrode auto, blijkt ze ook daar alweer verdwenen te zijn. Waarheen? Een confronterend eindspel kondigt zich aan. De Franse schrijver (1950, Prix Femina, Prix du roman Fnac) strooit kwistig me…Lees verder

Over Jean-Paul Dubois

Jean-Paul Dubois (Toulouse, 1950) is een Frans schrijver. Dubois kreeg voor zijn roman Tous les hommes n’habitent pas le monde de la même façon (De mensen leven niet allemaal op dezelfde manier) de Prix Goncourt 2019.

Dubois heeft diverse romans geschreven en reportages voor Le Nouvel Observateur. In zijn roman Une vie française (Een Frans leven) beschrijft hij de Franse babyboomers, van het idealisme uit de jaren zestig, tot het consumentisme van de jaren negentig. Voor deze roman, die in 2004 verscheen, kreeg hij in datzelfde jaar de Prix Femina en de Prix du roman FNAC. Deze roman werd in 2005 vertaald in het Nederlands en in 2007 in het Engels.

In 1996 had Dubois al de Prix France Télévisions gekregen voor zijn roman Kennedy et moi die in 1999 werd verfilmd door Sam Karmann.

Bibliografie