Boek
Nederlands

Een Frans leven : roman

Jean-Paul Dubois (auteur)
+1
Een Frans leven : roman
×
Een Frans leven : roman Een Frans leven : roman

Een Frans leven : roman

Sportverslaggever Paul Blick trouwt met de dochter van zijn werkgever en houdt er een geheim seksleven op na.
Titel
Een Frans leven : roman
Auteur
Jean-Paul Dubois
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Une vie française
Uitgever
Amsterdam: De Arbeiderspers, 2005
312 p.
ISBN
90-295-6240-4

Andere talen:

Besprekingen

Paul Blick is 54 jaar, "een vervelende leeftijd, die twijfelt tussen twee perspectieven van het bestaan". Hij begint de terugblik op zijn leven op 28 september 1958. Die dag nemen de Fransen de nieuwe grondwet van de Vijfde Republiek aan. Die dag sterft ook zijn broertje Vincent: het gemis zal hem zijn ganse leven achtervolgen. Na een trieste jeugd, waarin een dominante grootmoeder een verstikkende rol speelt, breekt midden in de tumultueuze jaren '60 zijn puberteit in alle hevigheid uit en Paul Blick ontdekt seks, drugs en rock 'n roll. Hij belandt in de wereld van de sportjournalistiek en trouwt met de dochter van zijn baas. Na de geboorte van de twee kinderen wordt hij huisman. Door een speling van het lot groeit hij uit tot een succesrijk fotograaf, maar stilaan verliest hij voeling met zijn familie, zijn omgeving, de realiteit. En dan deelt het leven hem enkele rake klappen uit.

Een Frans leven heeft sterke autobiografische trekken: Jean-Paul Dubois en Paul Blick zi…Lees verder
De toon is snel gezet: op het bericht van de dood van de twee jaar oudere Vincent, 28 september 1958 (Frankrijk had net voor de nieuwe grondwet van de Vijfde Republiek gestemd) ziet het 8-jarige broertje zijn kans schoon en jat per omgaande een stuk speelgoed uit zijn kamer. Waarmee de auteur (1950) deze tragische gebeurtenis overigens niet wil minimaliseren. Zo start een flitsende tragikomedie tegen de achtergrond van een halve eeuw sociaal-politieke ontwikkelingen, de levensloop schetsend van Paul Blick, zoon van een garagehouder uit Toulouse. Seksueel geobsedeerd, linkse ideeën inhalerend, rechts uithalend, strandt hij via via in het bed van de met ondernemerskoorts behepte dochter van zijn baas. Hij is inmiddels sportjournalist en vervolgens succesvol natuurfotograaf, raakt in toenemende mate vervreemd, krijgt een zoon en dochter en ruim 20 jaar later ook nog eens een kleinzoon. Zo verloopt de tijd tussen De Gaulle en Chirac. Maar dan, in de finale, moeten ironie en satire toch de…Lees verder

Over Jean-Paul Dubois

Jean-Paul Dubois (Toulouse, 1950) is een Frans schrijver. Dubois kreeg voor zijn roman Tous les hommes n’habitent pas le monde de la même façon (De mensen leven niet allemaal op dezelfde manier) de Prix Goncourt 2019.

Dubois heeft diverse romans geschreven en reportages voor Le Nouvel Observateur. In zijn roman Une vie française (Een Frans leven) beschrijft hij de Franse babyboomers, van het idealisme uit de jaren zestig, tot het consumentisme van de jaren negentig. Voor deze roman, die in 2004 verscheen, kreeg hij in datzelfde jaar de Prix Femina en de Prix du roman FNAC. Deze roman werd in 2005 vertaald in het Nederlands en in 2007 in het Engels.

In 1996 had Dubois al de Prix France Télévisions gekregen voor zijn roman Kennedy et moi die in 1999 werd verfilmd door Sam Karmann.

Bibliografie