Boek
Nederlands

Stemmen van de overkant

Guy Didelez (auteur)

Stemmen van de overkant

Doelgroep:
Alle leeftijden
Twee vriendinnen belanden samen met twee tweelingbroers in een geheimzinnig avontuur met hersenmachines die het gemoedsleven van iemand kunnen bei͏̈nvloeden.
Onderwerp
Mysteries
Titel
Stemmen van de overkant
Auteur
Guy Didelez
Taal
Nederlands
Uitgever
Leuven: Davidsfonds, 1992
140 p.
ISBN
90-6565-550-6

Besprekingen

De eerste versie van dit verhaal dateert van 1992. Aan de thematiek werd niets veranderd, maar de inhoud werd verfijnd en de taal kreeg een grondige opknapbeurt.

Twee vriendinnen Bo en Ruth en een tweeling Tim en Mattias, -- die namen doen het beter dan de vroegere Martine, Nathalie, Frank en Wim -- werken aan een programma voor een vrije radio. De vier hebben elk een taak die bij hun karakter past. De gevoelige Ruth, die haar eigen poëzie voorleest, probeert te achterhalen waarom Tim aan een minderwaardigheidscomplex lijdt. Ze vist uit dat dit met zijn dyslexie te maken heeft. Aan de hand van artikels krijgt ze uitleg over de geluidstherapie die Tim volgt. Bo is in gedachten vooral bezig met haar vriend Senne, die op een onverklaarbare manier uit haar leven verdween. Wanneer ze op hun zender het ijle hulpgeroep van Senne hoort, gaan de vier op onderzoek uit. Ze komen terecht bij de moeder van Senne die in comateuze toestand ligt en bij een verdachte verpleger wiens tatoeage ze…Lees verder
In deze jeugdroman spelen twee ca. 14-jarige vriendinnen en twee tweelingbroers de hoofdrol. De jongens vragen hen mee te werken aan een radioprogramma voor de jeugd; zo verzeilen ze in verwarrende en bij tijd en wijle nogal onwaarschijnlijke avonturen met zogenaamde hersenmachines die via geluid de hersenactiviteit en dus ook het gemoedsleven van mensen kunnen beïnvloeden. Het wat schimmige geloof aan stemmen uit het hiernamaals die zich op geluidsopnamen zouden bevinden, ligt aan de plot van het verhaal ten grondslag. Tevens wordt verband gelegd met geluidstherapie als vermeende geneeswijze voor o.a. dyslexie. In deze "scholierenroman" die niet moeilijk van taal is, komen de karakters van de hoofdfiguren nauwelijks tot ontwikkeling en kan het detective- en speurwerk niet echt de spanning en de lijn in het verhaal vasthouden. Bij het beoogde lezerspubliek is weinig literaire scholing en voorkennis nodig. De kaft toont een meisjesfiguur met een brainmachine als een soort koptelefoon e…Lees verder

Over Guy Didelez

CC BY 3.0 - Foto van/door PieterDP

Guy Didelez (Merksem, 23 juni 1952) is een Vlaams schrijver van jeugdverhalen, toneel en scenario's. Hij is ook actief lid van toneeluitgeverij De Scriptomanen. Didelez werkte onder anderen samen met de schrijver Frank Pollet.

Biografie

Didelez werd leraar Nederlands om veel met taal bezig te kunnen zijn. Tijdens zijn legerdienst schreef hij een boek dat uitgeverij Heideland-Orbis jaren later uitgaf: verhalenbundel Moordende verhalen. Zijn goede en vooral minder goede ervaringen met uitgeverijen bundelde Didelez later in het Swartenbroekx uitgeverijen. Van het schrijven voor volwassenen had Didelez even genoeg. Op aanraden van zijn jeugdvriend en collega-schrijver Patrick Bernauw begon hij jeugdboeken, toneel, hoorspelen en scenario's te schrijven. In 1988 werd zijn jeugdboek Raspoetin bekroond met Trofee van de Grote Jury voor het beste Vlaamse misdaadverhaal.

Met het collectief Plot…Lees verder op Wikipedia