Boek
Nederlands

De zilvermunt

G.L. D'Andrea (auteur), Esther Schiphorst (vertaler)
De veertienjarige Caius Strauss krijgt van een man een geheimzinnige zilveren munt, waarna hij kennis maakt met een nachtmerrie-achtige wereld die is bevolkt met monsters.
Extra onderwerp
fantasy
Titel
De zilvermunt
Auteur
G.L. D'Andrea
Vertaler
Esther Schiphorst
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Italiaans
Oorspr. titel
Una lucida moneta d'argento
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: WB Fantasy, 2011
254 p.
ISBN
9789028423831 (paperback)

Besprekingen

De zilvermunt is het eerste deel in de ‘Wonderkind’-trilogie, geschreven door de Italiaanse horror-fantasieschrijver G.L. D’Andrea.
Het leven van de jonge Caius Strauss wordt verstoord wanneer een man die zichzelf ‘Herr Spiegelman’ noemt en zijn oom beweert te zijn, hem een zilveren munt geeft. Caius voelt zich niet op zijn gemak met de ijskoude munt en probeert hem tevergeefs kwijt te geraken. Hij gooit de munt in de vuilnisbak en zelfs in de Seine, maar de munt komt keer op keer terug. Op een dag looopt Caius een boekenwinkel binnen en hij komt er achter dat de eigenaar een collectie van dezelfde munten heeft. Caius laat zijn munt daar achter en eventjes is hij ervan verlost, tot zijn ouders op gruwelijke wijze door een vreselijk wezen worden vermoord. Hij wordt gered door Gus, een Wisselaar. Wanneer de munt terug opdaagt, is Caius niet eens verbaasd.
Caius komt terecht bij vrienden van zijn ouders, waaronder Gus en andere Wisselaars, een lycantroop, een Splendide …Lees verder
Dit eerste deel van een trilogie begint met citaten van H.P. Lovecraft en Clive Barker en dan vermoed je al dat dit wel eens eng zou kunnen worden. De veertienjarige Caius Strauss krijgt van een vreemde man een zilveren munt die hij maar niet kan kwijtraken. Vlak daarna maakt hij kennis met een duistere onderwereld in de Parijse wijk Dent de Nuit die onzichtbaar is voor de meeste mensen. Die wereld is bevolkt met allerlei monsters die het op hem hebben voorzien, omdat ze daartoe worden aangezet door Herr Spiegelmann, die in Caius 'een wonderkind' ziet en daarom hem in zijn macht wil krijgen. Gelukkig wordt hij ook in bescherming genomen door een paar monsters nadat zijn ouders op gruwelijke wijze zijn vermoord. D'Andrea heeft met 'Wonderkind' een sterk debuut afgeleverd. Griezelig, spannend en met originele plotwendingen. Het spanningsveld tussen realiteit en een parallelle wereld heeft wel veel weg van het uitgangspunt van de Harry Potterboeken. Kleine druk.