Tijdens een vakantie in Frankrijk verdwijnt de vriendin van een Nederlandse man spoorloos wanneer ze bij een benzinestation iets wil kopen
Onderwerp
Verdwijningen
Titel
Spoorloos
Regisseur
George Sluizer
Naar het werk van
Tim Krabbé
Componist
Henny Vrienten
Acteur
Johanna Ter Steege Bernard-Pierre Donnadieu Gène Bervoets
Taal
Nederlands
Uitgever
A-Film, 2009
1 dvd-video
Oorspr. opname
1988
Speelduur
102 min.
Aantekening
Nederlands gesproken Ondertiteling: Engels, Frans Naar de roman Het gouden ei van Tim Krabbé
EAN
8716777926949
mooov

Besprekingen

Een thriller uit 1988 van George Sluizer (Twee vrouwen; Het stenen vlot), gebaseerd op 'Het gouden ei' van Tim Krabbé. In de hoofdrollen Johanna ter Steege (Tirza; Juliana, prinses van Oranje) in haar debuutrol en verder Fransman Bernard-Pierre Donnadieu en Belg Gene Bervoets. Tijdens een vakantie in Zuid-Frankrijk raakt een man zijn vriendin kwijt wanneer zij even iets gaat kopen bij een benzinestation. Obsessief blijft hij naar haar op zoek. De film was een succes en kreeg onder meer een Gouden Kalf voor Beste film. Sluizer regisseerde zelf de minder succesvolle Amerikaanse remake, 'The vanishing'. Er zijn geen extra's.

Over George Sluizer

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Hans van Dijk / Anefo

George Sluizer (Parijs, 25 juni 1932 – Amsterdam, 20 september 2014) was een Nederlands filmregisseur, producent en schrijver.

Biografie

Sluizer was een zoon van Noorse en Nederlandse ouders. Zijn vader, eveneens George Sluizer geheten, was een bekend Radio Vrij Nederland-presentator. Sluizer studeerde aan de filmschool van Parijs tussen 1954 en 1956 en deed daarna ervaring op als regieassistent bij Michael Anderson en Bert Haanstra. Hij droeg ook bij aan het scenario van de film Kleren maken de man (1957). Sluizer maakte in 1961 een korte film van 29 minuten getiteld De lage landen, ook wel Land uit mensenhanden (met steun van Haanstra), waarvoor hij een Zilveren Beer won op de Berlinale van 1961.

Sluizer maakte in de jaren erna diverse documentaire films en opdrachtfilms. In 1972 volgde zijn speelfilmdebuut João en het mes. In 1988 maakte hij de Europese klassieker Spoorloos naar de rom…Lees verder op Wikipedia