Boek
Nederlands

Caravandagen : reis naar het einde van de tuin

+1
Caravandagen : reis naar het einde van de tuin
×
Caravandagen : reis naar het einde van de tuin Caravandagen : reis naar het einde van de tuin

Caravandagen : reis naar het einde van de tuin

De Vlaamse schrijfster beschrijft hoe ze haar burn-out overwon tijdens een verblijf in haar aftandse caravan in haar achtertuin, met bespiegelingen over kleine en grote zaken van buiten en vooral haar 'binnenwereld'.
Titel
Caravandagen : reis naar het einde van de tuin
Auteur
Evelien De Vlieger
Taal
Nederlands
Uitgever
Kalmthout: Polis, 2020
270 p.
ISBN
9789463105170 (paperback)

Besprekingen

'Into the Wild' voor broekschijters

In Caravandagen zoekt een vrouw haar toevlucht tot een uitgewoonde caravan in haar achtertuin, in een poging om grip te krijgen op een zich opdringend verdriet. Evelien De Vlieger (50) verweeft in haar delicate seizoenendagboek de halve wereldliteratuur.

Zomaar, in het midden van haar leven, belandt Evelien De Vlieger in een 'poel van moedeloosheid'. Wat heeft ze? Een samenzwering van sombere buien? Een burn-out? Een midlifecrisis? Of wel degelijk een volwaardige depressie? De wijd en zijd gewaardeerde Vlaamse jeugdschrijfster slaagt er niet in de vinger te leggen op de oorzaak van haar onbehagen.

Wat doet een mens in zo'n geval? Een telefoontje linea recta richting de therapeut ligt voor de hand. Of misschien de wijde wereld intrekken, naar 'inspirerende wereldse plekken', om het hoofd te luchten?

De Vlieger, 'moeder van drie zonen, vrouw van één man, dochter van twee tachtigers en vriendin van velen', pakt het anders aan. Ze verschanst zich in 'de leegste plek' van haar 'huis-tuin- en keukenuniversum'. Achterin de verwilderde tuin van haar woonhuis, waar ook de kippen driftig rondscharrelen, staat een krakkemikkige maar elegant ogende caravan, bouwjaar 1968. 'Mijn Constructam is onder de voertuigen wat…Lees verder

A caravan of one's own

Het leven speelt even op bij jeugdschrijfster Evelien De Vlieger. Ze drukt de pauzeknop in. Caravandagen, het seizoengebonden dagboek over haar 'reis' in en rond de caravan in haar achtertuin, brengt soelaas. Voor de auteur en ook voor flink wat lezers. 

Ik heb ze meteen opgezocht in mijn geïllustreerde Handboek rashoenders, die witte van ­Sussex - dan heeft dat bizarre boek in mijn boekenkast toch nog enig recht van bestaan. Wat een ras van parmantige kippen, inderdaad. De witte van Sussex - door de kippenhandelaar wervend verbasterd tot Succes - is een van de opvallende figuranten in Caravandagen van Evelien De Vlieger. De hen past perfect in het alledaagse decor van haar therapeutische 'reis naar het einde van de tuin'.

De aanleiding voor dit boek dat met een duur woord memoir heet, is heel herkenbaar, vrees ik. De Vlieger, succesvol jeugdschrijfster met een hardwerkende man (voor alle duidelijkheid: journalist bij De Standaard) en moeder van drie ­pubers, is aan een pauze toe - 'herbronning' heette dat vroeger. Ze is 'in een staat van verdriet'. Is het een depressie? Het begin van een burn-out? Is de oorzaak de pijnlijke vaststelling dat ze vijftig wordt? Dat de kinderen haar 'kleintjes' niet meer zijn? Of i…Lees verder

De Vlieger, de Vlaamse schrijfster van kinder- en jeugdboeken, wil haar verdrietige buien niet 'onder een stapel sociale dekentjes leggen' maar juist onderdompelen in zichzelf. Het heden en verleden weerspiegelen zich in de reis die de schrijfster iedere dag aflegt naar haar aftandse caravan achterin de tuin. Bezinnen en vertragen verhouden zich tot tuin en caravan. 'Het paradijs bestaat niet, en toch wil ik er wonen, nu en dan'. De caravan is haar pantser, de reis haar alibi, zo schrijft ze. Met sfeerbeelden van de tuin en caravan, dagelijkse beslommeringen van het gezin, jeugdherinneringen, citaten uit boeken, een 'achtertuinbibliografie' (een beredeneerde lijst van de boeken die ze in haar caravan heeft gelezen) en herkenbare bewustwordingsprocessen als je tegen een burn-out aanloopt of verdrietig bent zonder aanwijsbare reden. Ze leest gedichten hardop, geeft recepten prijs en laat heel af en toe de buitenwereld binnen: tuin, kip, merel of kinderen die buiten spelen. Van de vroege…Lees verder

Over Evelien De Vlieger

Evelien De Vlieger (15 juli 1969) is een Belgische schrijfster van kinderboeken.

Leven

De Vlieger studeerde Germaanse talen en Literatuurwetenschappen in Gent. Ze werkte twaalf jaar lang voor een productiehuis dat reizende tentoonstellingen en spelkoffers voor kinderen maakt. Sinds 2005 gaat al haar tijd naar haar drie kinderen en naar schrijven, naar koken en hardlopen.

Werk

De Vlieger debuteerde in 1997 met het informatieve boek Lekker brood. Er volgden andere informatieve boeken over onder meer groente, gif, eerlijke handel en politiek. Fictie begon ze te schrijven nadat ze in 1999 met een vriendin, Iris Beeckman, meedoet aan een illustratorenwedstrijd. Ze maakten het prentenboek Reuzeneuz en Zobie, dat de wedstrijd niet won maar wel werd uitgegeven. Sindsdien schrijft De Vlieger behalve prentenboeken ook informatieve boeken, verhalen voor kinderen, boeken voor eerste lezers e…Lees verder op Wikipedia