Nadat een Amerikaanse antropologe een oude Mayacodex in handen heeft gekregen, sterft de man van wie zij deze ontving; even later blijkt Los Angeles in de ban van een levensgevaarlijk virus.
Onderwerp
Maya's
Titel
21-12
Auteur
Dustin Thomason
Vertaler
Riek Borgers Sarin Roquas
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
12-21
Editie
1
Uitgever
Utrecht: Bruna, 2012
288 p. : ill.
ISBN
9789400501492 (paperback)

Besprekingen

De ineenstorting van de Guatemalteekse Mayacultuur op het einde van het eerste millennium is een mysterie dat al generaties lang wetenschappers boeit, vooral nu het einde der tijden – volgens de Mayakalender op 21 december 2012 – in het verschiet ligt. Acht jaar na zijn internationale doorbraak met Een Venetiaans geheim oppert de Amerikaanse auteur Dustin Thomason in 21-12 hoe het tot de implosie van de grote Mayabeschaving kon komen. Vertrekkende van zijn eigen medische achtergrond suggereert hij dat een prionenziekte, sterk verwant aan die van Creutzfeldt-Jakob, aan de basis lag van het uitsterven van de Maya’s. Terwijl Creutzfeldt-Jakob verspreid wordt door het eten van besmet rundsvlees, zou de fictieve ziekte van Thane door de ingestie van mensenvlees ontstaan. Extreme droogte en ontbossing ten gevolge van agressieve landbouwtechnieken zouden de Maya’s tot een gruwelijke vorm van kannibalisme gedwongen hebben, waardoor de epidemie kon uitbreken.
De hoofdpersona…Lees verder
Het eerste boek van de auteur, 'Een Venetiaans geheim'*, was een wereldwijd succes. Daarin ontraadselden de hoofdpersonen een Latijnse codex uit de 15e eeuw. Ook in dit boek ontsluit zijn hoofdpersoon een eeuwenoude codex, nu uit de Mayacultuur. Antropologe Chel Manu, de vertaalster van de Mayatekst, komt er zo achter wat zich ruim duizend jaar geleden in Midden-Amerika heeft afgespeeld met als gevolg de ineenstorting van het Mayarijk. Dit gegeven wordt verbonden met een plotseling opkomende epidemische ziekte, de slaapziekte, die het hedendaagse Los Angeles in zijn greep houdt. Viroloog Gabriel Stanton is met zijn team op zoek naar een middel dat de ziekte, verwant aan de gekkekoeienziekte, kan bestrijden. Het eerste slachtoffer komt uit Guatemala en spreekt een plaatselijk dialect; Chel treedt op als tolk en zo ontmoeten de twee elkaar. De schrijver maakt slim gebruik van New Age-theorieën over de ineenstorting van de wereld op 21-12. Het verhaal bevat tien hoofdstukken, van 11 tot …Lees verder